ENEN

DSP Suceava confirmă prezența Piocianicului: "Stafilococ pe masa de înfășare și Pseudomonas în ATI"

Articol publicat sâmbătă, 3 septembrie 2016, 06:09

"60% dintre testele din primăvară au ieșit cu piocianic!”, spune Cătălina Zorescu, director-adjunct la inspecția sanitară, care adaugă și faptul că, în ultima vreme, s-au mai rezolvat din problemele de la Spitalul Județean din Suceava.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan


DSP Suceava reacționează după ce Gazeta a documentat cu înscrisuri oficiale cazurile a trei nou-născuți morți din martie și pînă acum infectați în secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Suceava.

Surse medicale susțin că ”sunt mai multe cazuri, dar care au rămas secrete”.

Contactată telefonic de Gazeta, directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, doctor epidemiolog Cătălina Zorescu, confirmă că ea însăși s-a infectat și s-a internat în august!

Medicul a fost reținut, însă n-a negat cifrele și faptele de la Suceava, pe care ea și colegii ei le-au descoperit în ancheta copiilor decedați.

Pruncii au murit la cîteva zile de la nașterea derulată în condiții normale și în urma căreia fuseseră declarați sănătoși.

- Doamnă doctor, este adevărat că în primăvară, după cazul primului bebeluș decedat, ați declarat că în urma controlului efectuat la acest spital, 60% din probele prelevate au ieșit pozitive la Piocianic?

- Da. 60% dintre probe au fost neconforme. Dar să știți că după măsurile impuse de noi de igienizare și dezinfecție, testele ulterioare au ieșit conforme.

- Ce a constatat DSP în cazurile celor trei nou-născuți decedați la Spitalul Județean Suceava?

- Am transmis toate datele Ministerului Sănătății. Vă rog să le solicitați lor aceste informații! Nu sunt abilitată să le comunic presei.

- Presa locală a publicat faptul că dumneavoastră v-ați infectat cu Clostridium difficile în timpul prelevării de probe din spital și că ați fost internată pentru tratament în cursul lunii august...

- M-am infectat, dar nu doresc să comentez. Acestea sunt informații personale...

MS: "Au descoperit germeni și pe 3 august!"

După apariția articolului de ieri din Gazetă, Ministerul Sănătății a cerut de la DSP Suceava un punct de vedere despre situația celor trei copii decedați. 

La prânz, șefii din Ministerului Sănătății au primit de la Inspecția Sanitară de Stat raportul trimis de către DSP Suceava.

"Ni s-au comunicat informații legate doar de al treilea caz de deces în secția de neonatologie. În probele prelevate de spital, pacientul prezenta în plămâni și intestine germene E. coli”, a explicat Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvînt al MS.

”Urmează ca în următoarele zile să fie gata analizele histopatologice prelevate în timpul autopsiei de către legiști", a mai declarat Colintineanu.

DSP Suceava a mai informat ministerul că pe 3 august a efectuat un control de prelevare de probe la Spitalul Județean Suceava. ”DSP a găsit în secția de neonatologie stafilococ patogen pe masa de înfășare a nou-născuților! Plus germene de Pseudomonas în secția de Anestezie Terapie Intensivă pe patul unui pacient care a suferit un accident rutier", a mai spus purtătorul de cuvânt al MS.

"DSP Suceava a precizat în raportul trimis către minister că la Spitalul Județean au fost constatate deficiențe în igiena personalului medical, iar controlul efectuat pe 3 august a fost făcut după sesizarea Serviciului de prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale din cadrul spitalului, care a constatat mai multe teste neconforme în luna iulie"
- Laurențiu Colintineanu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății

Acuzele pe care părinții le fac spitalului sînt, însă, mult mai numeroase.

”De aceea am făcut și plîngere penală. Pentru că cei cei care s-au ocupat de micuți erau obligați prin protocoalele medicale să le acorde un tratament pe care nu l-au acordat”, spune unul dintre tați.

”Faptul că, iată DSP, recunoaște o cifră uriașă de probe cu infecții, de 60%!, este doar începutul. Cum adică s-au luat măsuri dacă și în august au găsit din nou germeni?! Încet, încet, trebuie să se afle tot adevărul”, spune părintele unuia dintre copiii decedați.

Continuarea în numerele viitoare.

Episodul următor

Tatăl copilului mort cu piocianic: ”La spital mi-au spus: Nu vreți să ne lăsați băiatul să îl ardem? Am rămas șocat, nici acum nu-mi revin!”