RORO

De un an de zile, antrenorul de atletism Nae Mărășescu se luptă cu piocianic și klebsiella

Published at Monday, 18 July 2016, 06:07

Intrat în mai 2015 într-o operație de genunchi la care s-a dus voluntar ”pentru că șchiopăta”, Mărășescu a ajuns într-o stare gravă.

UPDATE: Internat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală după ce a căzut, pe 10 iulie, cu un paramotor la Comana, pilotul Marian Cojocaru a fost diagnosticat cu două bacterii rezistente la antibiotice, Klebsiella și Acinetobacter, informează news.ro. Soția acestuia, medic, a declarat, pentru sursa citată, că încearcă transferul bărbatului de 44 de ani la o clinică din Viena.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan


Un apel neașteptat străbate spațiul public și camera mult mai mică de rezonanță a sportului românesc sâmbătă, 16 iulie 2016.

”Nae Mărășescu are nevoie urgentă de sânge. Donatorii sunt rugați...”. 

Donatorii și soluțiile au venit.

Dar istoria bolii și suferinței lui Nicolae Mărășescu este mult mai amplă de atât.

Din mai 2015 și până azi, familia a ales, din respect pentru personalitatea unuia dintre cei mai importanți antrenori de atletism pe care i-a avut România, să păstreze învelită în discreție starea medicală.

După un an de întrebări, de controverse și de speranță împuținată, Mihaela Mărășescu, soția antrenorului și ea însăși fostă campioană și profesoară de atletism, lasă povestea să ajungă la public.

”Nae s-a operat în luna mai 2015 la genunchiul drept, unde i s-a montat o proteză. Nu era o operație urgentă, dar așa și-a dorit el. Era extrem de optimist”, spune Mihaela.

Operația a avut loc la Spitalul Municipal de Urgență din București.

Mărășescu este un tip cunoscut, deopotrivă, pentru stilul de viață activ și pentru orgoliul său.

La 77 de ani, se trezea înainte de 6, citea ziarele, făcea gimnastică și pornea spre federația de atletism.

”Începuse să șchiopăteze și asta părea de nesuportat pentru el. Vanități de crai și de om care o viață întreagă a propovăduit sportul!”, povestește un fost coleg.

Dar operația ia o turnură la care nimeni nu s-a gândit.

Pierde mult sânge și suferă leziuni cerebrale. Stă în comă două săptămâni.

E doar începutul calvarului. Pentru că nu-și revine de atunci.

Când se trezește, Nae Mărășescu alternează pentru tot anul ce vine stările de luciditate cu momentele în care lumea din jur alunecă.

”Și în cele mai grele momente rămâne, într-un fel straniu, legat de sport. Deși e în rezervă, imobilizat la pat, cere un telefon fix ca să poată fi sunat de cei din atletism, ca într-o zi de birou”, povestește unul dintre cei care îl vizitează.

”În tot acest timp, greul a picat pe Mihaela, care a reușit să-l ajute psihic, cu mare demnitate, tratându-l ca pe un om normal”, spune un alt apropiat.

Gabi Szabo, Ioan Dobrescu, Dan Serafim, Sorin Matei, Doina Melinte, Fiţa Lovin sunt doar câteva dintre numele care l-au văzut pe Nicolae Mărășescu în acest timp.

Anul trecut l-a vizitat şi Iolanda Balaş, înainte de a se stinge.

Soția a reușit să-l transfere pe Mărășescu la Bagdasar-Arseni, unde i s-a oferit un salon individual pentru recuperare.

Omul care arăta uluitor în deceniul opt al vieții sale a început să cadă fizic.

”A slăbit mult, a trebuit să-i fie refăcută uretra şi să scape de escare”, povestește Mihaela.

Au apărut și infecțiile nosocomiale.

”A început să facă infecții repetate din cauza a două bacterii intraspitaliceşti, klebsiella şi piocianic, sursa infecției fiind proteza de la genunchi”, spun surse medicale.

În iarnă este transferat de familie la un azil, dar starea de sănătate începe să se degradeze accelerat din cauza infecțiilor care nu mai cedează la tratamentul antibiotic.

În mai 2016, la un an de la operație, ajunge in stare critică, în septicemie, la Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș", unde este stabilizat.

Medicii recomandă scoaterea protezei, care menține infecția în organism. Este transferat la secția de ortopedie de la Spitalul Colentina pentru operație.

Organismul cedează înainte de a intra în operație, intervenția fiind amânată.

Vine apelul public.

Se găsește sânge.

Lupta continuă.

"Toţi medicii care l-au îngrijit au fost profesionişti. Mircea Gorgan de la Spitalul Bagdasar-Arseni, Adrian Abagiu de la Institutul Matei Balş şi Rodica Marinescu de la Colentina au luptat însă cu nişte bacterii mai puternice decât toate medicamentele"
- Mihaela Mărăşescu

În povestea lui Nicolae Mărășescu se găsesc mulţi pacienți români, mai puțin cunoscuți, dar a căror viață este la fel de prețioasă.

Se regăsesc oamenii, așa cum s-au regăsit în cariera lui sportivă.

Mărășescu a fost el însuși atlet în anii '60, cu un titlu de campion național pentru Steaua la ștafeta de 4x100 metri.

Cunoscut îl face însă spiritul său teribil de competitiv ca antrenor.

Pregătește sute de atleți, dintre care și nume legendare ale sportului nostru. Natalia Andrei, Fiţa Lovin, Doina Melinte, Cristieana Cojocaru, Sorin Matei, Petru Drăgoescu sunt elevii lui Nae Mărășescu.

43

de ani a activat Nicolae Mărășescu ca antrenor în atletism

Nu-i este nimic străin în atletismul românesc, de la dubiile de dopaj și până la prețul fizic și emoțional al nesfârșitelor cantonamente centralizate.

”A fost un om care conducea autoritar și ca antrenor, și ca secretar de stat sau șef la Federația Română de Atletism. A avut prieteni și dușmani. Dar toți i-au recunoscut pasiunea pentru sport”, îl descrie un fost coleg de generație.

Cu ceva timp în urmă, câțiva jurnaliști ai Gazetei l-au vizitat la spital. Omul din față e slăbit cu 20 de kilograme, dar trăsăturile au rămas aceleași.

Fotografiile, precum cea care ilustrează articolul, au rămas în urmă.

Alternează momentele de recunoaștere cu cele în care se retrage în sine. Este înainte de agravarea recentă.

Când vine vorba de Olimpiadă, bărbatul longilin se uită ca și cum vizitatorii n-ar înțelege nimic: ”Cum câte medalii luăm?! Cel puțin opt, nouă!”.

Cele mai optimiste predicții ale specialiștilor din sport vorbesc despre 6 medalii la Rio.

Nae Mărășescu începe să le numere.

Șirul se pierde atunci când spune ”Luăm sigur o medalie la atletism”.

Dacă o scădem pe asta, unde nu avem vreo șansă, ar fi ceva ca vocea intactă a cunoașterii și iubirii de sport a lui Nicolae Mărășescu să aibă dreptate.

Next episode

Al treilea nou-născut moare cu infecție în Spitalul Județean Suceava! Tatăl acuză autoritățile că ascund cauza comună a deceselor: piocianicul!