ENEN

Încă un proces post-Colectiv: se știe când începe judecarea dosarului Barocamera! Medicul Ioan Lascăr e așteptat în fața judecătorilor

Articol publicat marţi, 28 august 2018, 19:08

Pe 25 septembrie, chirurgul Ioan Lascăr și alți șefi ai Spitalului de Urgență Floreasca vor da explicații, la Tribunalul București, în cazul primei investigații a GSP de după incendiul din Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015.  

de Răzvan Luțac

Abuz în serviciu. E acuzația principală în dosarul Barocamera, care va începe în mai puțin de o lună, pe 25 septembrie 2018, ora 8:30, la completul CF 22 al Tribunalului București, Secția I Penală. 

În acest dosar, șefii de la Spitalul Floreasca sunt acuzați de nefuncționarea unității de mari arși, plus de prețul de peste 6 ori mai mare cu care a fost achiziționată barocamera de la compania Gemedica. Practic, aceștia au semnat pentru aparatură care nu merge și au plătit banii firmei pe o recepție care n-a existat. 

Corpul de spital fusese gândit fix pentru „operaţii în caz de calamităţi cu arși şi accidente colective”, însă n-a fost pus în funcțiune decât în 2016. În momentul accidentului din Clubul Colectiv, unitatea trebuia să funcționeze de șapte luni. 

Pacienții au fost internați în alte spitale, unde au contractat infecții nosocomiale. În același timp, părinții copiilor aduși la Spitalul Floreasca erau mințiți că „Unitatea Modernă de Arși funcționează, dar acolo n-o să mai puteți să-i vedeți tot timpul”. 

„M-am bazat pe buna credință a firmei Gemedica SRL, care mi-a promis că o va pune în funcțiune, dar n-a pus-o.” 
- Dr. Ioan Lascăr 

3.402.400 de lei

 a costat barocamera de la Floreasca 

Cumpărată inițial din Germania, cu 507.000 de lei, barocamera a fost vândută spitalului cu un preț de aproape șapte ori mai mare. 

2 noiembrie 2015 este data la care Gazeta Sporturilor publică primul episod al investigației #Colectiv. Ziarul scrie despre Secția Modernă de Arși, inaugurată în aprilie 2015, dar nefuncțională în octombrie 2015. 

Cine sunt cei chemați în judecată:

 – Profesor Universitar Dr. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca. Este, practic, prima somitate medicală care va da explicații în fața judecătorilor într-un caz legat de incendiul din Colectiv; 
– Radu Alexandru Macovei, la data faptelor managerul Spitalului Floreasca; 

– Marina-Magdalena Gontariu, atunci șefa biroului de achiziții din cadrul spitalului; 

– Aurel Cătălin Galea, administratorul firmei Gemedica, cea care a încasat cei 3,4 milioane de lei; 

– Gemedica SRL, compania acuzată. 

În același timp, Ministerul Sănătății s-a constituit parte civilă în acest dosar. Toți fuseseră trimiși în judecată în 16 octombrie 2017, iar dosarul s-a aflat, în ultimele luni, în faza camerei preliminare.

Episodul următor

Judecarea dosarului Barocamera a început cu o amânare. Medicul Ioan Lascăr, în fața judecătorilor