”M-am bazat pe buna credință a firmei Gemedica SRL, care mi-a promis că o va pune în funcțiune, dar n-a pus-o”, a motivat Ioan Lascăr în fața inspectorilor.
UPDATE: Mediafax anunță că Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1 a deschis urmărirea penală în rem în legătură cu Secția de Arși de la Floreasca. Ceea ce înseamnă că procurorii suspectează fapte penale și caută pe cei responsabili.
UPDATE: Ministerul Sănătății a confirmat pentru Gazeta Sporturilor informația și oferă și sume: barocamera a costat 3.402.400 de lei. Banii au fost dați pe 13 decembrie 2015, la doar 10 zile de la facturare. Iar ”profesorul Ioan Lascăr susține că a semnat recepția nereală la cererea conducerii spitalului”, adaugă MS.
UPDATE: În ediția specială din 8 noiembrie 2015, în emisiunea Imparțial de la Digi24, secretarul de stat, Dorel Sandesc, a declarat, în direct, că ar fi fost făcute 8 internări la Spitalul Floreasca, în Secția de Arși și la Terapie Intensivă
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Teodora Maftei ar fi împlinit ieri 37 de ani.
A fost numărul 17. Unul dintre morții de la Colectiv.
Teodora este internată pe 30 octombrie 2015, la ora 23:16, la Spitalul de Arși.
Este sedată. I se induce coma.
noiembrie 2015 este data la care Gazeta Sporturilor publică primul episod al investigației #Colectiv. Ziarul scrie despre Secția Modernă de Arși, inaugurată în aprilie 2015, dar nefuncțională în noiembrie 2015. Nu funcționează integral nici astăzi. S-a ajuns la Parchet.
Părinții săi sunt primii care sparg blocada informațională a guvernului. Solicită să fie transferată imediat în străinătate.
Într-o emisiune la TVR, Nicolae Bănicioiu susține că nimeni nu a cerut asta. Minte. Familia Maftei a cerut imediat.
Reușesc transferul după patru zile, în Israel.
Dar Teodora nu pleacă singură.
E însoțită de infecțiile nosocomiale.
Fata care n-a mai împlinit 37 de ani
Teo capătă infecția foarte repede după internare, dar părinții nu știu. Durează câteva zile până când apare în analize.
Pe 2 noiembrie, la primul examen bacteriologic, secrețiile ies sterile.
Pe 4 noiembrie, în chiar ziua plecării, în trahee i se depistează pseudomonas aeruginosa, pioceanic, iar în plaga de pe omoplatul stâng pseudomonas Spp, adică o specie de pioceanic.
Moare pe 9 noiembrie.
Ieri ar fi împlinit 37 de ani.
Ultimul dintre ei
Radu Sienerth se stinge pe 14 martie 2016.
Este numărul 64. Ultimul dintre morții de la Colectiv.
"A murit în urma unei complicaţii pulmonare, o hemoragie masivă, care nu a mai putut fi controlată. Pacientul, de-a lungul timpului, a făcut toate complicaţiile posibile şi, cu ajutorul nostru, a reuşit să supravieţuiască până astăzi - un efort de patru luni şi jumătate", declară presei doctorul Ioan Lascăr, de la Spitalul Floreasca.
Piere la Toxicologie, deși spitalul raportase deschiderea Unității de Arși!
Ceea ce nu s-a știut până azi e că Radu a murit în secția ATI de la Toxicologia Spitalului de Urgență Floreasca. Acolo a ajuns imediat după ”Colectiv”, acolo și-a încheiat viața.
"Oamenii drogați se trăgeau de legături în aceeași sală cu el. Radu îi vedea, dar nu putea mișca decât ochii. Clipea mai des, era speriat, îi citeam asta din priviri", povestește tatăl său.
Până azi, familia Sienerth a tăcut. Valter și Luminița vor să vorbească.
"Ca să nu creadă că suntem niște proști!", spune Valter, miner la Livezeni, unde a lucrat 20 de ani în subteran.
de euro a costat doar aparatura Unității Moderne de Arși. Între timp, a expirat și termenul de dare în folosință
"Eu sunt un simplu inginer, chiar dacă am ajuns și director de mină la un moment dat. Dar ceea ce am suferit în acel spital nu voi uita niciodată. Nu mă refer la medici, deși și asta e de discutat, ci la șefi și la organizare. Și arăt cu degetul, nu mi-e rușine s-o spun, lipsa aproape generală de umanitate. Unii din personal sînt pur și simplu abrutizați".
O asistentă le-a spus adevărul
Băiatul lor împlinește 22 de ani pe 28 ianuarie, în spital.
Starea lui Radu oscilează, "dar a depășit faza critică", află părinții.
La un moment dat, se pune problema să-l mute pe Radu în Unitatea Modernă pentru Arși. Dar, într-o noapte, o asistentă din spital îl ia deoparte pe tată și îi spune: "Nu e gata Unitatea modernă! Nu au unde să-l ducă".
Radu rămîne la Toxicologie.
"Doctorul Macovei ne-a zis că dacă l-am duce în Unitatea de Arși nu am mai avea acces la el. De fapt, nu era deschisă! Știam și m-a supărat că mă ia de prost", povestește tatăl. ”Lascăr era ma cun nasul pe sus, nu venea prea des”, spune tatăl.
Inaugurată de trei ori, nedeschisă complet niciodată.
Din toată Unitatea Modernă s-a ales cu un pat la Toxicologie!
De fapt, familia avea deja dovada că Secția Modernă de Arși nu era deschisă deși fusese inaugurată. Prima oară în aprilie 2015 și a doua oară după Colectiv, când opinia publică se revoltase.
"Lui Radu i-au montat la Toxicologie un pat dedicat pentru noua secție de arși. Atunci am tras aer amar în piept. Ne-a fost clar că secția nu e deschisă și că Radu va rămâne la toxicologie. Un mare ars stătea alături de pacienți vegheați de poliție", spune tatăl. "A primit un pat puțin mai sofisticat decât cel pe care-l avea" își amintește Valter.
La finalul lui februarie 2015, se vorbește deja despre externarea lui Radu Sienerth.
"Viroză respiratorie"
"Medicii au venit la începutul lui martie și ne-au dat o cremă, ca să ne arate ce trebuie să cumpărăm ca să-l ungem acasă", spun părinții.
Zilele trec.
Corpul de Control al Guvernului e asigurat de conducerea spitalului că Secția Modernă de Arși s-a deschis și că s-au făcut acolo ”o sută de operații”.
La ATI Toxicologie, într-o seară, Radu răcește. "Viroză respiratorie". Starea i se agravează. Părinții susțin că erau geamurile deschise mereu în salonul de ATI, unul nespecializat pentru îngrijirea arșilor.
"Am zis că sparg zidurile cu capul", își amintește Valter.
Corpul de Control este mințit
Radu Sienerth moare pe 14 martie.
La o lună după, sesizat de faptul că presa relata bâlbele conducerii spitalului în privința Unității de Mari Arși, Corpul de Control al Ministerului Sănătății repetă controlul celor de la Guvern.
Controlul se derulează din 26 și până în 29 martie.
După încheierea lui, Ioan Lascăr declară: "Unitatea de Arşi este funcţională, s-au făcut acolo aproape o sută de operaţii. Unitatea a devenit operaţională la puţin timp după Colectiv, au fost operaţi vreo 70 de tineri din Colectiv".
A semnat în orb
Acum două zile, Ministerul Sănătății anunță că a trimis la Parchet rezultatele acestui control.
Este primul gest ferm al noului ministru, Vlad Voiculescu. Un tînăr de 33 de ani bagă bățul prin gardul leilor sacri.
Ioan Lascăr este vizat direct. De ce? Sursele Gazetei explică: "Pentru că Ioan Lascăr a semnat un proces verbal fals de punere în funcțiune a Barocamerei, piesa centrală și de noutate absolută a Unității de Arși".
Pe baza procesului verbal, firma Gemedica SRL și-a încasat banii.
Ioan Lascăr a fost contactat de către Gazeta Sporturilor ca să explice situația, dar a spus că nu poate vorbi.
Am aflat din alte surse ce a scris în explicația către inspectorii din minister.
"Ioan Lascăr a fost pus de inspectori să explice de ce a semnat un proces verbal de recepție pentru ceva ce nu funcționa. A motivat că firma i-a promis că o va pune mai târziu în funcțiune. Și că aceasta nu s-a ținut de cuvînt"
- Sursă a Gazetei
Li se reproșează minciuna
Este pentru prima oară când un medic de prestigiul lui Ioan Lascăr este reclamat la Parchet de către Ministerul Sănătății.
A salvat mii de oameni, a operat decenii la rând.
Nu este singurul care va ajunge în fața procurorilor.
Îl vor însoți și alte nume din managementul Spitalului Floreasca, acestea pentru că au mințit Corpul de Control al premierului Cioloș că Unitatea de Mari Arși este deschisă.
"Suntem fermi, nu e admisibil așa ceva! Tocmai pentru că ești un mare nume nu poți face ce vrei. Ce învață medicii tineri de la tine dacă te comporți arbitrar?!", declară cineva din Palatul Victoria.
"Nu ne-au dat dosarul lui Radu"
Luminița și Valter Sienerth ajung la cimitirul băiatului lor din Petroșani. "Nici nu ne-au dat dosarul medical și foaia de observație! Îl vom cere. Vrem să vedem exact de ce a murit și în ce a constat infecția la plămâni".
Pe aleile largi, doi copii se apropie de cuplul cernit.
Puștii aduc flori la mormânt. "Radu a făcut voluntariat la noi", povestesc picii. Așa era băiatul, susțin părinții: pasionat de voluntariat și de nevoia de a-i ajuta mai ales pe bătrâni și pe copii.
"Cum e vremea în Petroșani?"
"Se înseninează cerul".
Departe.
Mândru de țara ta
Nu încheiem încă.
Știre din revista Kamikaze, semnată de Mihai Mangiulea:
"Acum două luni un ministru francez, întrebat dacă e mândru de țara lui, a răspuns răspicat, da, sunt mândru, pentru că niciunul din cei 180 de mari răniți ai atentatului din noiembrie nu a murit, pentru că Franța a putut să se ocupe ideal de fiecare dintre ei.
Astăzi pe France culture era vorba de unul dintre aceștia, grav rănit, mutilat, cu capul traversat de un glonte, cu un lob parietal amputat, care vorbea și evolua normal în reabilitare.
Iar noi suntem în anticamera umanității cu substanțele de dezinfecție dilatuate de mii de ori, cu spitalele noastre medievale și relația de forță între medicul satrap și nenorocitul de pacient inferior".