ENEN

Mărturia unui părinte de la Colectiv: ”În week-end-ul de după, n-am avut cu ce medic de la ATI să vorbesc! Erau plecați la un simpozion la Poiana Brașov!”

Articol publicat joi, 27 octombrie 2016, 06:10

Noi informații ies la iveală. Medicii ATI mergeau la congres, iar Departamentul pentru Situații de Urgență filma interviuri de PR.

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”E pentru prima oară cînd vorbesc”, spune părintele unuia dintre decedații de la Colectiv.

Copilul său a murit la peste două săptămîni după incendiu. ”Încă nu-mi dau numele pentru că nu pot să rezist presiunii publice. Nu rezist presiunii de nici un fel”, explică el, cu o față pietrificată.

Copilul lui a fost internat din noaptea de 30 octombrie 2015 la Spitalul de Urgență ”Floreasca” din București.

”O vreme am sperat. Ne-am pus problema să cerem transferul în străinătate. Nu voi uita niciodată acele zile. Era în vinerea de după incendiu și am avut sentimentul ciudat că s-a golit zona unde erau arșii. Copilul făcuse 40 de grade temperatură. Am găsit un medic, dar nu pe cei de la terapie intensivă, cu care ne obișnuisem”, povestește omul.

”Unde sînt medicii? Mi-a răspuns un alt doctor: cei de la ATI sînt la Congresul de la Poiana Brașov. Acesta a fost răspunsul. Și atunci l-am întrebat pe doctorul pe care-l găsisem: ce îi dăm? Și a pus niște pături reci să treacă febra”.

”Nu acuz pe nimeni, am întîlnit în spitale și acte de dăruire, dar și gesturi de neînțeles, de alienare umană și profesională. Episodul acesta cu simpozionul de la Poiana Brașov însă m-a șocat. Pe de o parte tu, Ministerul Sănătății, spui că orice oraș din lume ar fi fost depășit la acest număr de răniți și pe de altă parte trimiți medicii la congres chiar în acele zile?!”, adaugă el.

”Vreau să întreb doar atît: ce sistem medical e acesta care în miezul unei crize cu peste 150 de răniți în spitale nu amînă o conferință în care doctorii au plecat la munte?! Ce sistem e acesta și în ce oameni ne-am transformat?”
- Părintele unui pacient internat la Spitalul ”Floreasca” și decedat ulterior 

”Simpozionul național pentru nutriție clinică” a avut loc în 7-9 noiembrie 2015.

imgonline-com-ua-twotoone-m8f5WUniBXJi

Cunoscută în lumea medicală drept ”Simpozionul lui Grințeasca”, întîlnirea anuală este organizată de organizația medicului Ioana Grințescu, de la Floreasca, și de asociația de ATI a doctorului Dorel Săndesc.

Săndesc era mîna dreaptă a ministrului Nicolae Bănicioiu în timpul crizei de la Colectiv.

”Acolo au fost aproape toți medicii ATI importanți din București. Eu n-am fost”, zîmbește amar unul dintre cei mai experimentați medici de ATI din medicina noastră.

În acel week-end, la Poiana Brașov au fost prezenți secretarul de stat Dorel Săndesc, Șerban Bubenek, Ioana Grințescu și alte nume din elita profesiei.

Participanții s-au cazat la Hotel Sport, iar masa festivă a avut loc la Complexul Favorit.

”Niciodată nu voi ști dacă am făcut bine netransferîndu-l în străinătate”, încheie părintele pacientului decedat la ”Floreasca”.

Știrile ProTV au difuzat ieri un reportaj de 10 minute în care vorbește din nou Serge Jennes, șeful clinicii militare de la Bruxelles, acuză autoritățile române că nu i-au transferat imediat pe răniți.

Declarația este surprinzătoare, iar povestea doctorului Jennes este unică.

Pe 6 noiembrie 2015, Departamentul pentru Situații de Urgență îi ia un interviu lui Serge Jennes și îl pune pe facebook-ul DSU. Săndesc intră pe contul DSU și, la comentarii, își elogiază colegii folosind drept pretext declarațiile laudative ale lui Jennes.

Un interviu realizat de un Departament de Urgență în plină criză e un episod neremarcat pînă azi, care arată ce operațiune de PR guvernamental s-a gîndit și executat în acele zile!

Chiar sub filmul respectiv, cineva remarcă faptul că s-au operat tăieri care să elimine pasajele incomode din ceea ce spunea specialistul belgian!

Pe 3 decembrie 2015, un medic de la Spitalul de Arși din București face o mărturie în Gazeta Sporturilor: ”I-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă cu microbi”. 

Dosarul infecțiilor nosocomiale ajunge pe agenda publică.

Jurnaliștii de la ”În premieră” pleacă la spitalul din Bruxelles, acolo unde fuseseră transportați și salvați 8 răniți de la de la ”Colectiv”.

Pe 3 aprilie 2015, într-o investigație difuzată pe Antena 3, cei de la ”În premieră” îi iau declarații doctorului Serges Jennes, care vorbește despre faptul că ”nu am fost informați că răniții de la București au infecții nosocomiale atît de agresive”.

Sînt zile de neuitat.

Pe de o parte, Mihai Gâdea și invitații săi, somități medicale precum Străinu-Cercel sau Raed Arafat, îi incriminează pe jurnaliștii Gazetei, ”ziariștii fac o manipulare criminală”, și desconsideră mărturia medicilor români care scot la iveală infecțiile nosocomiale și problemele din tratarea cazului Colectiv.

Pe de altă parte, tot pe Antena 3, echipa de la ”În premieră” transmite ancheta ”O eroare Colectivă”, în care apar declarațiile dure ale lui Serge Jennes.

Doctorul belgian confirmă că toți pacienții români au venit infectați la Bruxelles și că ”asemenea bacterii sînt mai degrabă întîlnite în Africa sau în teatrele de operațiuni”.

Dar sistemul reacționează!

Dorel Săndesc Dorel Săndesc

Pe 11 aprilie, după o discuție cu medicul Dorel Săndesc și alertarea întregului establishment, Serge Jennes revine asupra declarațiilor și trimite o scrisoare prin care încearcă să repare imaginea felului în care au fost tratați în România răniții de la Colectiv.

Pe 11 mai doctorul belgian este invitat la Congresul ATI de la Sinaia, fratele geamăn al simpozionului de la Poiana Brașov din perioada Colectiv.

Medicii de ATI primesc diplome de la conducerea asociației conduse de Dorel Săndesc.

Dar acum, încă o dată, Serge Jennes dă migrene sistemului medical din România. Reportajul știrilor ProTV pune față în față declarațiile contradictorii ale lui Nicolae Bănicioiu, ”nu avem nevoie de nimic”, minciunile autorităților și perplexitatea lui Serge Jennes și a colegilor săi din Belgia: "A fost o greșeală să spună: Ne descurcăm!". 

Dialog între reporterul ProTV și medicul Serge Jennes:

-Ar fi putut autoritățile din România să trimită mai repede răniții în străinătate?

-Da, ar fi putut, dar nu stiu de ce nu au facut-o.

Save

Episodul următor

DNA pune sechestru pe averea șefilor de la Spitalul Floreasca, compania AirLiquide Vitalaire comunică Parchetului că ”Vom plăti toate prejudiciile!” și alte noutăți din investigațiile Gazetei