ENEN

Procesul "Colectiv" - După ce s-au folosit de imaginea lui la tragedie, Arafat spune, prin avocat, adevărul: ISU cere în instanță expertiză ”pentru că infecțiile nosocomiale din spitale au contribuit la decesul răniților”!

Articol publicat marţi, 23 octombrie 2018, 10:10

În zilele tragediei, doctorul i-a ținut în spate pe Oprea și Bănicioiu dar acum Arafat și oamenii săi de la ISU se delimitează de spitale de teama despăgubirilor uriașe care pot urma!

Lovitură de teatru la termenul de ieri al procesului ”Colectiv”.

Jurnaliștii Adriana Oprea și Răzvan Luțac au relatat pentru Libertatea din sala de judecată că ISU București-Ilfov (ISUBIF) a solicitat judecătorului Mihai Bălănescu să admită noi expertize și probe care arată că tinerii arși la ”Colectiv” și internați au suferit și au murit din cauza infecțiilor nosocomiale!

Este prima delimitare netă pe care Raed Arafat, fondatorul și șeful suprem al ISU, o are față de spitale, în lămurirea cazului ”Colectiv”.

De azi într-o săptămână se împlinesc trei ani de la tragedie.

În noaptea de 30 octombrie 2015 statul a vorbit prin patru persoane importante:

Nu se poate uita.

Sub lumina crudă a reflectoarelor, o țară din ce în ce mai tulburată le soarbe fiecare cuvânt. Cel mai mult vorbește Raed Arafat, pentru medicul că are o credibilitate incontestabilă, meritat câștigată. 

În spatele lui se ascund politicieni, guvernanți și manageri de spitale.

Imagini la câteva zeci de minute după tragedie. Gabriel Oprea și Raed Arafat dau primele declarații ale statului român

În zilele care urmează, ministrul Bănicioiu spune că ”avem condiții ca în Germania, nu e nevoie de nimic” și Raed Arafat, prin tăcere, îl aprobă. El coordonează și sistemul de transport internațional.

Tot Arafat e garanția că pompierii săi spun adevărul când afirmă că ”n-am știut de clubul Colectiv”.

Dar presa dovedește că ISU minte! Pe 25 noiembrie 2015, Gazeta Sporturilor publică documente care arată că ISU a știut de felul riscant în care funcționează Colectiv. Că fuseseră acolo în control!

Arafat demite trei șefi ai ISU, iar procurorii trimit în judecată pe cei doi angajați care fuseseră la Colectiv într-un control pe care nu-l trecuseră în catastife!

Opinia publică se trezește.

Românii află de Unitatea de Mari Arși de la ”Floreasca”, inaugurată de două ori și nefuncțională, și află de zecile de răniți cuprinși de infecțiile nosocomiale. Apoi, apare uriașa corupție din sistemul de sănătate, care mănâncă resursele dedicate bolnavilor.

Încet, încet, adevărul iese la iveală și, când începe procesul ”Colectiv”, oamenii speră, o speranță care se lungește însă ca o mână de var ce nu poate acoperi tot gardul, pentru că justiția are propriul ritm.

Dar aceeași justiție obligă la poziționări clare! Și, la termenul de luni, 22 octombrie 2018, avocatul ISU cere judecătorilor să constate exact ceea ce Raed Arafat, șeful ISU și al sistemului naționat de urgență, nu a spus niciodată: infecțiile nosocomiale au îmbolnăvit și au omorât oameni!

În procesul ”Colectiv”, ISU București Ilfov a fost chemată în instanță de către DNA, ca parte civilmente responsabilă, și riscă despăgubiri dacă se dovedește că oamenii săi nu și-au făcut treaba când au controlat clubul!

Ca să se apere, reprezentanta ISUBIF a solicitat instanţei să depună ca probă un act medical emis pe numele lui Rob Iulian,  rănit în incendiul din Colectiv, act în care se vorbeşte despre infecţiile nosocomiale.

„Vrem să dovedim acest aspect: că şi infecţiile nosocomiale au contribuit la decesul sau la agravarea stării pacienţilor”, a justificat reprezentanta ISUBIF.

„Dacă suntem traşi la răspundere pentru nişte sume de bani, ar fi bine să se descopere şi că vina nu e doar a noastră”, a adăugat ea, solicitând ca INML să efectueze o expertiză „care să stabiliească dacă la suferinţele celor răniţi în incendiul din Colectiv au concurat şi infecţiile nosocomiale contactate de ei”.

Se împlinesc trei ani și justiția, lentă, exapserantă, dar persistentă și implacabilă, obține în sala de judecată recunoașterea.

Episodul următor

SECRETELE "COLECTIV" În timp ce marii arși au fost lăsați acasă, în primul avion a fost îmbarcat un ziarist fără răni grave, afectat doar pe mâini, cu recomandarea ”continuarea tratamentului și kinetoterapie”!