Un martor de la o discuție din Ministerul Sănătății povestește cum Simona Pârvu, șefa Inspecției, a vorbit despre secretizarea compoziției dezinfectanților.
UPDATE. The Economist dedică un articol în ediția sa de săptămîna viitoare despre cazul Hexi Pharma. ”Deși în România lupta anticorupție continuă, investigația grupului de jurnaliști de la Gazeta Sporturilor asupra situației dezinfectanților diluați arată că, potrivit opinei multora dintre compatrioții lor, schimbările sistemului nu sînt suficient de rapide”.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan
DNA a anunțat ieri după-amiază că fostului director de la Hexi Pharma, Flori Dinu, soția lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, fratele acestuia, Radu, și Miron Paraschivescu, adus special din închisoare, sînt acuzați pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.
Procurorii confirmă sistemul dezvăluit pe 3 mai 2016 de Gazeta Sporturilor și detaliat de RISE Project.
Condrea și oamenii lui își scumpeau materiile prime prin două firme off-shore din Cipru. Factorul de multiplicare mergea de la 7 la 10.
La cîteva ore, surpriză!
DNA anunță că i-a reținut pe Alexandru Ciocâlteu și pe Petruța Lazăr, fostul director general și director economic de la spitalul Sf Ioan. Acuzația: luare de mită.
”E o coincidență”, spune cineva informat. Nu de la Hexi sînt acuzați cei doi că au luat mită.
Dar e o coincidență care a crescut pulsul multor oameni din sistemul Sănătății.
În acest moment taberele sînt poziționate.
Marți, 31 mai 2016, în încăperea de la etajul 2 al Ministerului Sănătății are loc o întîlnire despre biocide. Tema: ce e de făcut de acum înainte?
O duzină de persoane iau parte. Cel mai înalt în rang este Corina Pop, secretar de stat.
Mai sînt în sală Adrian Ionel, directorul de la ”Cantacuzino”, Simona Pârvu, director Inspecția Sanitară de Stat, Ștefan Voinea, consilierul ministrului, și reprezentanți de la Comisia de Biocide, DSP și alte cîteva foruri.
”Din prima secundă a fost clar care cu care”, povestește unul dintre participanți.
Se încaieră.
”Secretarul de stat Corina Pop și directorul Inspecției Sanitare, Simona Pârvu, vorbeau ca pe vremea lui Cadariu! Pârvu a prezentat un plan de testare a dezinfectanților care e o struțocămilă, neîntîlnită nicăieri în lume! Mă uitam la ea și nu-mi venea să cred. Abia m-am abținut să nu o întreb de ce e acolo și nu și-a dat demisia!”, povestește martorul.
El a vrut să povestească pentru că ”mi se pare important ca oamenii, care sînt primii afectați, să priceapă că lupta nu e cîștigată”.
”Este șocant cum șefa Inspecției Sanitare de Stat continuă să fie pe poziție în condițiile în care sistemul de inspecție și control a eșuat, periclitînd viața oamenilor vreme de 10 ani! La acest punct nu-l înțeleg deloc pe ministrul Vlad Voiculescu. Cum să-i pui să repare situația pe cei care s-au făcut că nu văd fenomenul Hexi Pharma?!” Martor la discuția de la Ministerul Sănătății
”Voia să preleveze 7 probe pe produs pe fiecare județ: două pentru eficacitatea biocidă, 2 pentru testarea eficacității virucidă, două pentru testarea fungicidă, iar una va fi contraprobă”.
Analizele vor fi făcute la 3 laboratoare: unul de la Iași, unul de la DSP Slobozia și de la DSP București.
”Virucidele pot fi făcute la Cantacuzino”, se spune în sală. Omul de la Cantacuzino intervine și spune că Icechim poate să facă analize fizico-chimice.
Pârvu zice că legea nu-i permite ca un DSP să dea bani pentru o analiză Institutului ICECHIM, ”pentru că aparține altui minister și, mai mult, nu e nici acreditat și vine Curtea de Conturi peste mine”.
”Șefa Inspecției Sanitare de Stat vorbea de parcă era Hexi Pharma. Scena era uluitoare! Simona Pârvu zice că din cauza acestor analize fizico-chimice au ajuns toți să se teamă și că e suficientă testarea eficacității; că au deja rezultate care arată că dezinfectanții au dovedit că sunt eficienți”.
Momentul este antologic!
Deja există la Parchet recunoașterea șefului de producție Mihail Leva că a diluat produsele. Ca să scape mai ieftin, basarabeanul le-a dus procurorilor și rețetele care atestă măsluirea!
De asemenea, există zeci de analize făcute la Icechim care arată diluarea. Există constatările infecțiilor nosocomiale în toate spitalele.
”Și Simona Pârvu susținea că nu e nici o problemă și că doar eficacitatea contează. Lucrurile s-au încins rău, pentru că au sărit la ea cîțiva oameni de la alte instituții, specialiști”, spune un alt participant la discuție.
”Cum puteți, doamna Pârvu, să susțineți că nu contează concentrația și ce e în produs, ci doar eficacitatea? Dacă producătorii ar pune cianură în biocide și ar omorî bacteriile atunci biocidele ar fi conforme după socoteala dumneavoastră?”
- Specialist prezent la discuția de la Ministerul Sănătății
Susținută de secretarul de stat Corina Pop, Simona Pârvu a spus că statul nu poate să oblige producătorul să divulge compoziția produsului.
Ea pleda pentru secretizare!
La care un alt chimist prezent a luat foc: ”Doamna Pârvu, în toată Uniunea Europeană pe eticheta produselor biocide pentru spitale e trecută concentrația! Legea prevede că după avizarea de la Comisia de Biocide dosarul devine public. Cum vreți să ieșim de aici și să explicăm oamenilor că, după un eșec îngrozitor, statul va fi și mai secretos ca înainte?!”.
”Cînd spuneți că nu contează ce scrie pe etichetă, ci doar așa-zisa eficiență, spuneți, de fapt, că un suc care e anunțat ca fiind de portocale poate să fie plin de zahăr și de colorant că atîta vreme cît e dulce și are gust de portocale totul e în regulă”
- Specialist către inspectorul-șef din Ministerul Sănătății
Ședința s-a încheiat nedecis.
”Atmosfera e următoarea: cei vechi din minister așteaptă să vină alegerile și să măture Guvernul tehnocrat. Stau pur și simplu, la propriu, cu spatele la consilierii ministrului. Așteaptă să se întoarcă ai lor”, a spus martorul.
Discuția despre dezinfectanți urmează să se reia în aceste zile.
”Cînd am ieșit din sală și am început să cobor treptele largi ale ministerului m-am gîndit că, într-un fel, Dan Condrea a avut soarta pecetluită. Cu astfel de oameni în conducerea Sănătății, Condrea nu a avut decît șansa compromisului și a mitei”, încheie martorul relatarea.
O sursă judiciară completează tabloul: ”Cei implicați în tolerarea Hexi Pharma încearcă să tragă de timp. Și speră să îmbrobodească publicul cu teoria eficienței”.
De ce?
”Pentru că dacă DNA va dovedi că ei au făcut abuz în serviciu sau au luat mită una e să ia pentru a folosi produse conforme și alta e să ia, așa cum s-a întîmplat, afectînd grav viața și sănătatea oamenilor!”.