RORO

Armament în spital! ”Comisarul-șef Udroiu de la Agenția Națională Antidrog e omul care ii ajută pe Secureanu și pe Vrăbi să-și reînnoiască permisele de portarmă și merge cu ei la poligon!”

Published at Wednesday, 28 December 2016, 06:12

Deși nu sînt vînători, managerul și iubita lui au un arsenal de 5 puști și 3 pistoale.

UPDATE: Fostul ofițer SRI Răzvan Olaru revine cu precizări. În discuția cu Gazeta, a spus ferm că nu a vorbit despre arme cu Secureanu. S-a mai gîndit și susține că ”nu e exclus să fi vorbit”, dar susține că ”asta nu înseamnă că  „făceam afaceri cu arme”. A doua reacție a lui Răzvan Olaru în secțiunea de comentarii. 

UPDATE: Răzvan Olaru: ”Da, am fost ofițer SRI și sînt amic cu Florin Secureanu, îl vizitam des și la spital și acasă. Dar nu i-am dus vreo armă! Ar fi fost, de altfel, ilegal pentru că tranzacțiile se fac prin Armurărie”. Interviul integral la finalul articolului. 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Un talon de parbriz.

Un petec de carton laminat, ”valabil numai cu legitimație”, care nu are un nume pe el, dar care scoate la iveală un nume.

Sorin Viorel Udroiu.

Legitimatie

Comisarul prestator de servicii

Gazeta publică acum cîteva zile un talon de parbriz pe care-l folosește Florin Secureanu.

Pe talon apare scris ”Antidrog România”.

Ce treabă are managerul de la spitalul ”Malaxa” cu cei de la antidrog?

Nici una.

Dar, conform regulilor misterioase din ecosistemul lui Secureanu, comisarul-șef Sorin Viorel Udroiu de la Agenția Națională Antidrog e personajul care îi ajută pe manager și pe iubita lui ”Vrăbi” să obțină și să-și reînnoiască permisele de portarmă.

Tot el se ocupă de revizia tehnică a armelor.

i ”Comisarul Udroiu era un prestator de servicii pentru Secureanu și ”Vrăbi” în materie de arme. Udroiu apărea la spital și se zbătea să le întocmească documente, deși numai Dumnezeu știe cît de în regulă erau obținute permisele pentru ei și actele armelor!”
- Angajat din ”Malaxa”

”Un pistol la el, iar restul armamentului în spital”

Pasiunea lui Secureanu pentru arme este dintotdeauna un motiv de îngrijorare pentru cei din jur.

Mai ales că le ține în biroul de la spital!

Cuplată cu ”firea colerică a șefului” și cu ”stilul iresponsabil al lui Vrăbi”, vecinătatea arsenalului îi determină pe oameni să-l roage să le ducă de aici.

Fără succes.

Managerul deține 5 puști și 3 pistoale, după ultima numărătoare a unuia dintre apropiați.

”Secureanu purta unul dintre pistoale în permanență la el în mașină. Restul armamentului l-a ținut, ani în șir, în biroul său de la spital”, povestește un angajat din ”Malaxa”.

”Noroc cu inspectorii Curții de Conturi că și-a dus armamentul acasă”

-E greu de înțeles cum poți să ții armament într-un spital?

-Așa cum auziți! În spital le ținea.

-Într-un fișet?

-(Zîmbește) Nu. Le spirijinea de peretele biroului, puse într-o husă. La un moment dat le așezase aliniate pe podea, tot în huse. Au stat așa multă vreme.

-Și cum le-a luat din spital?

-Acum cîțiva ani, s-a anunțat un control al Curții de Conturi și oamenii din spital l-au convins să le ia și să le ducă de acolo. Le-a dus în apartamentul din Alecu Russo, deși, din cîte știm noi, e posibil ca ele să figureze în acte ca fiind depozitate legal în apartamentul de la Socului, fosta casă a tatălui său. De hîrtiile armelor, de evidență și de permisele de portarmă se ocupa comisarul Udroiu.

În toamna lui 2016, comisarul-șef merge cu ”Vrăbi” în poligon

Agenția Națională Antidrog este o structură guvernamentală care ”coordonează lupta împotriva traficului și consumului ilicit de droguri, pe baza unei strategii naționale”.

Are o groază de treabă.

Asta cînd unul dintre comisarii săi șefi, echivalentul gradului de colonel, nu merge în poligon cu ”Vrăbi”.

”Ultima oară, Udroiu a fost chiar în această toamnă cu Vrăbi la tragere în poligon, pentru că ea avea nevoie să-și reînnoiască permisul de portarmă”, spune un alt om din ”Malaxa”.

În cazul armelor cu țeavă ghintuită, la prelungirea permisului e nevoie să se depună dovada tragerii experimentale.

15731659_226650211110584_638316792_n
Udroiu e vicepreședinte al asociației de vânătoare Trophaeum Aquila

Permise de portarmă pentru kurzi

Vînător pasionat și fost polițist, Sorin Udroiu e specialist în buclucuri.

În 2001, pe când e ofițer la Serviciul "Arme" din Inspectoratul General al Poliției, Udroiu este acuzat că a fost mituit pentru eliberarea unor permise de portarmă pentru persoane care legal nu puteau deține armament de trăgători de elită.

El ajută în special cetățeni turci și kurzi, dar pe lista publicată de ziarul Libertatea apare și numele lui Sorin Ovidiu Vântu.

Băgat în ”Afacerea Portbagajul”

Eliberase permise de portarmă pentru interlopii din ”Afacerea Portbagajul”

Povestea cu cetățenii kurzi vine imediat după ce numele lui Udroiu apare și în ”Afacerea Portbagajul”, ofițerul avînd mutație exact la adresa principalului acuzat, Mihai Bucurenciu.

Conform presei, care citează surse judiciare, Udroiu ar fi eliberat permise de portarmă pentru banda de interlopi acuzată că a sechestrat și torturat un om.

Udroiu scapă doar cu trecerea în rezervă, iar astăzi este comisar-șef la Agenția Națională Antidrog!

”Matahala de la SRI îi vindea puști lui Secureanu”

Udroiu nu e singurul care facilitează iubirea pentru arme a lui Secureanu.

”În ultimii trei ani, un ofițer SRI a adus puști în spital, pe care i le vindea managerului”, povestesc surse concordante din ”Malaxa”, dar și apropiați ai lui Secureanu din afara spitalului.

”Ofițerul SRI îi procura arme și-și trăgea și el un ban. E un tip blonziu, solid, o matahală înaltă”, îl descriu martorii oculari ai tranzacțiilor.

Personajul se numeste Răzvan Olaru si este ofiter in Unitatea de Crimă Organizată din SRI.

Omul de la SRI nu se ascunde deloc.

Olaru apare frecvent la Secureanu cu armele în husă și stă apoi la taclale cu mai multă lume. ”E un tip vorbăreț, plin de poante”, povestesc cei din ”Malaxa”.

Telefon de la ”Vrăbi”

Mai puțin chef de glumă au în legătură cu armele angajații care au depus mărturie împotriva lui Secureanu.

Asistenta șefă de la secția de chirurgie Mihaela Nica, soția lui Traian Nica, ”băiatul de la IT”, se trezește cu un telefon acasă.

Șocată, ea povestește totul în spital.

”Traian abia venise de la DNA. Sună Vrăbi. Mă ia direct: ”Ce a zis Traian procurorilor?”. Și, dintr-o dată, se apucă să întrebe dacă băiatul nostru e bine. Eu tac, pentru că niciodată nu întrebase așa ceva. Vrăbi insistă. O dată, de două ori, de cinci ori m-a întrebat ce face băiatul. Cînd am închis telefonul, am început să plîng de frică”, redă Mihaela momentul colegilor de la ”Chirurgie”.

Miza înregistrărilor

Dacă probele împotriva lui Secureanu se adună zi după zi, tensiunea cazului e indusă de un element care deocamdată lipsește.

Înregistrările.

Existența lor este dincolo de orice dubiu.

”Secureanu avea două, trei telefoane tot timpul la el, dintre care unul îl folosea pe rol de reportofon”, insistă unul dintre angajații spitalului.

Miza înregistrărilor pe care Secureanu le-a făcut în cei 9 ani cînd a condus ”Malaxa” este una uriașă, potrivit apropiaților lui.

Abia atunci se pot uni toate punctele.

Dar capacitatea de devastare de rețele infracționale a acestor înregistrări este proporțională cu înverșunarea celor care nu vor cu nici un preț ca procurorii DNA să le găsească.

Contactat de Gazeta Sporturilor, comisarul-șef Udroiu a recunoscut că-l cunoaște pe Florin Secureanu.

Cînd ziarul a început să-i adreseze întrebările, el a spus: ”Nu pot vorbi la telefon. La revedere!”.

În ciuda tuturor insistențelor de a ne întîlni sau de a răspunde la întrebări în orice mod preferă, comisarul-șef de la Agenția Națională Antidrog n-a mai răspuns.

”Secureanu e amicul meu, dar nu i-am vîndut arme!”

A reacționat, în schimb, Răvan Olaru.

-Bună ziua, e corect că-l vizitați des pe Florin Secureanu?

-Da, ne știm de cel puțin 15 ani. Și ne vedeam cel puțin o dată pe lună. Și la spital și acasă.

-Sînteți ofițer SRI?

-Am fost. M-am pensionat de doi ani că am probleme cu diabetul și cu un picior.

-Deci cînd oamenii v-au văzut la spital acum trei, patru ani, erați ofițer activ al SRI.

-Eu am avut și părinții internați acolo. Sînt diabetic. Și eu mergeam la ”Malaxa”. Dar asta nu are vreo legătură cu armele. Eu l-am apreciat pe Secureanu pentru felul în care a făcut acel spital. Că era o cocină înainte. Însă nu am crezut niciodată că delapidează. Am crezut că banii îi are de la Cavalerii de la Malta.

-Cum adică de la Cavalerii de la Malta?. Ei dau bani persoanelor provate?

-Știam că ei dau bani pentru copii, pentru clinici și am crezut că, poate, de acolo a obținut el cîte ceva. Ce a făcut el să răspundă singur. Însă nu i-am dus nici o armă, niciodată. Nici nu ar fi fost legal, ele sînt tranzacționate prin Armurărie.

-Ați fost văzut intrînd la el în birou cu arme în husă și i le-ați vîndut.

-Nici vorbă! Eu sînt vînător, dar nu i-am dat nici o armă lui Secureanu.

-Niciodată?

-Niciodată! Poate că cineva vrea să arunce cu noroi în toți oamenii care l-au cunoscut.Încă o dată. Îl vizitam frecvent, ca amic, dar n-am nici o treabă cu ceea ce s-a întîmplat la spital. N-am treabă cu firmele de acolo și cu nimic altceva.

Next episode

”Jigodito!”, cuvîntul anului 2016, și filmarea cu ”Vrăbi” dîndu-se drept Gabriela Firea, primarul Bucureștiului!