RORO

În plină criză de încredere, ministrul Achimaș a mințit și a manipulat! El a raportat 5%, dar a uitat să spună că sînt 50 de spitale cu probleme. Oamenii sînt internați în spitale, nu în bețigașele de probe!

Published at Friday, 6 May 2016, 16:05

Pe listă se regăsesc mari spitale de urgență și municipale din jumătate din țară, iar în București sînt 4 unități care au găzduit răniții de la Colectiv.

Dacă presa și publicul n-ar fi insistat, acum n-am fi știut că în 50 de spitale din România au fost găsite probe neconforme de eficiență a dezinfectanților. Sărim peste faptul că acestea nu sînt, așa cum au spus clar cei de la Alianța Medicilor, teste de eficiență.

Testele de eficiență sînt cele care se fac și la avizarea produsului și se operează la un laborator special, nu în labratoarele DSP sau ale spitalelor. Dar asta e altă discuție.

Tema la zi e că azi am aflat că ministrul Achimaș Cadariu a mințit și a manipulat.

MINCIUNA. El a început conferința de presă de miercuri, 4 mai, spunînd: ”Vreau să restaurăm încrederea în sistem”.

Cînd i s-a cerut să ofere lista spitalelor unde s-au depistat probe neconforme, a spus: ”Nu pot, pentru că parchetul face o anchetă și această listă este parte din dosar”.

Apoi ziarul a pus întrebarea de ce are un procuror dreptul să secretizeze o listă de sănătate publică?

De altfel, așa a și răspuns MS cititorilor vice.com, siteul care a îndemnat oamenii să ceară accesul la această informație de interes public.

Iată un răspuns primit de la MS de către un cititor:

Stimate domn / doamna

Avand in vedere solicitarea dumneavoastra, privind punerea la dispozitie a buletinelor de analiza pentru toate cele 3526 de probe prelevate si analizate in cadrul testelor de sanitatie efectuate la nivel national pentru produsele Hexi Pharma, va comunicam urmatoarele:

Urmare a faptului ca pe rolul Parchetului General exista inregistrat un dosar penal cu privire la utilizarea biocidelor in unitatile sanitare va aducem la cunostinta faptul ca rezultatele testelor efectuate constituie probe la dosarul de cercetare penala. Ca atare in conformitate cu art. 12, lit. e din Legea nr. 544/2001 rezultatele nu pot fi puse la dispozitie.

Gazeta a întrebat Parchetul dacă a cerut în scris către MS să nu facă publică lista. Răspunsul este: ”Vă comunicăm faptul că între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Sănătăţii nu există o corespondenţă scrisă în sensul celor menţionate în solicitarea dumneavoastră”. 

Pe datele pe care le avem acum, ministrul Achimaș a mințit.

Ca să ne lămurim pe deplin, am cerut atît Parchetului, cît și Ministerului Sănătății să ne ofere adresa de la procurori către MS.

MANIPULAREA.  Ministrul a spus, la conferință, că ”sub 5% dintre probe sînt neconforme”. Tot timpul a lăsat impresia că e vorba despre o situație marginală și despre cifre nesemnificative.

Azi, la presiunea publicului, a desecretizat lista.

Pe ea sînt 50 de spitale din 289, o cifră mult mai relevantă decît cea a probelor. Că oamenii nu sînt internați în bețișoarele cu care s-au prelevat probele, ci în spitale!

Practic, ministrul Cadariu a livrat publicului o cifră liniștitoare, ascunzînd-o conștient pe cea relevantă.

Plus că, dacă privim lista, pe ea sînt zeci dintre marile spitale ale țării.

Nesocotind Bucureștiul, pe listă sînt 23 de spitale de urgență și municipale, adică cele mai importante unități sanitare din 22 de județe! Printre ele sînt spitalele de copii din Brașov și Galați. Sau spitalele de Urgență din Târgu-Mureș, Ploiești, Piatra Neamț. Spitalul de oncologie de la Cluj și Institutul inimii de la Cluj, specializat în transplanturi. Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași.

În București sînt 9 spitale, printre care Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul de Urgență Universitar, Spitalul de Urgență Sf. Ioan, Spitalul de Urgență Pantelimon, Parhon și Spitalul Cantacuzino. 

Realizați cît de mare a fost manipularea? Și de ce au ascuns, de fapt, lista?

Ministerul susține că în toate aceste spitale dezinfectanții Hexi Pharma au fost retrași.

Next episode

SRI a știut de loturile Hexi cu probleme și de licitațiile trucate în favoarea liderului mondial Anios. SRI: "Am informat decidenții legali despre calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților!"