RORO

Președintele Iohannis: ”În momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați”

Published at Thursday, 19 May 2016, 17:05

Președintele garantează că SRI și-a făcut treaba și ne cere să-l credem pe cuvînt, dar nu cu argumente, ci în virtutea experienței lui în cazuri asemănătoare.

Dialogul de astăzi dintre președintele României și jurnaliști s-a axat pe problema infecțiilor nosocomiale, a dezinfectanților și a crizei din sănătate.

Esența intervenției președintele Klaus Iohannis a fost aceea că ”SRI și-a făcut treaba”. La întrebarea repetată sub mai multe forme, președintele a răspuns cu un set de convingeri personale.

O analiză a răspunsurilor sale arată că a rostit:

  1. De două ori ”eu cred”. Prima oară ”eu cred că SRI și-a făcut treaba. A doua oară a spus că ”eu cred că unii demnitari nu și-au făcut treaba”.
  2. De două ori a invocat ”experiența proprie”. Prima oară a spus că ”aceasta este experiența mea de pînă acum că SRI și-a făcut treaba”. Se referea la experiența din alte teme, nu din sănătate, experiență pe care o extrapolează acum. A doua oară a invocat, din nou, ”propria experiență că alții  nu-și fac treaba”.
  3. De asemenea a folosit ”propria impresie” și ”este evident” ca argumente, fără să le motiveze cu fapte, ci, așa cum arată și cuvintele, cu impresii personale.
  4. În fine, totul a culminat cu momentul în care a fost întrebat ce a făcut cînd a primit informările de la SRI. Reprezentantul cel mai înalt al statului român a răspuns: ”În momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați”. Dincolo de fraza antologică, stă aceeași subiectivitate: ”Ne considerăm informați”.

În nici 10 minute, pe o temă care este în a patra săptămînă de evoluție, președintele Klaus Iohannis a răspuns, în tonul cu discursul public care nu solicită argumentație, cu 7 sintagme bazate pe credință și pe subiectivitate.

Ideea e că președintele se autoconvinge și vrea ca și cetățenii să se autoconvingă la rîndu-le.

Next episode

O martoră care a dus acte împotriva lui Condrea l-a sunat aseară, înspăimântată, pe procurorul de caz. Două întrebări pentru investigatori: 1. L-ați filat? 2. Din convorbirile telefonice nu v-ați dat seama că e posibil să se sinucidă?