IGSU a făcut publice sponsorizările către ISU din județe, dar nu și pe cele, mai numeroase, încasate de către Asociațiile pompierilor.
de Mirela Neag și Cătălin Tolontan
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a postat pe site lista sponsorizărilor primite de structurile ISU din 29 de județe.
Sînt zeci de sponsorizări primite în 2015 în fiecare județ, dar nu apare grosul sponsorizărilor, cele încasate de asociațiile profesionale sau sportive ale pompierilor din întreaga țară.
Cum asociațiile pompierilor sînt organizații de drept privat, informațiile pe care le vehiculează nu sînt publice.
Unele dintre aceste asociații sînt prezente în tabel, ca donatori. Sistemul din spate este următorul: asociațiile salariațiilor primesc donații, care nu se pot vedea, și o parte din ele ajung și la instituție.
”Celelalte donații, rămase neatinse, sînt gestionate cum decide conducerea asociațiilor, în general în bune relații cu șefii instituției”, după cum descriu surse din mai multe județe.
Condiția ”prieteniei” dintre ISU și asociații este necesară pentru că agenții de colectat sponsorizări ale ambelor sînt aceiași inspectori de la prevenire și control, care sînt angajații MAI.
Chiar și fără grosul donațiilor, documentele făcute publice pe sisteul IGSU descriu tabloul unui stat care primește de la cei pe care-i controlează absolut orice: de la ”mobilier de second hand în valoare de 800 de lei” și pînă la ”memory stick-uri”, ”furtun de refulare timp B și C”, ”jaluzele geam” sau ”cherestea”. Mai apar ”7 mp de gresie”, ”hărți”, ”ferestre termopan”, ”laptopuri” și ”saltele”.
Donatorii provin dintr-o listă eclectică, pe care se regăsesc mari bănci, persoane fizice, corporații multinaționale și magazine de la colțul străzii. Sumele sînt, în general, între 100 și 8.000 de lei.
Există și excepții, fundația SMURD donînd, de pildă, către IGSU ”bunuri IT destinate unităților subordonate” în valoare de peste 100.000 de euro.
IGSU a răspuns astfel unei cereri repetate a lui Dacian Cioloș, care a insistat ca aceste donații să fie publice.
Potrivit unei surse din Palatul Victoria, ”premierul nu agrează ideea propusă de MAI ca sponsorizările să continue și să fie aprobate de serviciul secret al ministerului și speră ca decizia dacă se vor face sau nu sponsorizări să fie luată ca urmare a unei dezbateri publice reale. De aceea le-a cerut celor din sistem să le publice pe site”.