ENEN

DATE NOI: În ritmul de la Colectiv și până azi, va dura 10 ani până când pompierii vor controla toate cele 27.500 de obiective din București și Ilfov!

Articol publicat marţi, 1 noiembrie 2016, 06:11

La un an după dezastru, ISU nu și-a angajat oameni noi! Același număr de 60 de inspectori previn incendiile din cea mai densă regiune a României.

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Zona urbană cu 2,3 milioane de locuitori și 1.800 de km2, care include capitala României, este controlată de doar 60 de inspectori de la ISU, "număr care nu a suferit modificări semnificative față de perioada similară a anului trecut", conform răspunsului pe care instituția l-a oferit ieri la rugămintea Gazetei Sporturilor.

Practic, pompierii recunosc că după ”Colectiv” nu s-a schimbat nimic în ritmul în care ei reușesc să controleze obiectivele pe care le au în atenție!

Dimpotrivă, e posibil ca numărul obiectivelor controlate în 2016 să fie mai mic ca în 2014 și în 2015!

"În 2014 au fost 3876 de controale, inspecții și verificări. În 2015 au fost 4304 controale și verificări în scopul prevenirii situațiilor de urgență, iar în perioada 1 noiembrie 2015-30 septembrie 2016 au fost 3056 de controale", a comunicat ISU pentru publicul ziarului.

Nici salariile acestor oameni nu au crescut în alt ritm decât cel al tuturor angajaților din Ministerul de Interne, care au primit în 2016 o mărire de venituri între 200 și 300 de lei, ca medie.

3.000

de lei este salariul mediu al inspectorilor de la ISU București

După drama de la "Colectiv" au apărut mai multe documente oficiale în care se afirmă textual că incendiul putea fi evitat dacă ISU își făcea treaba de prevenire și control.

Sorin Pavăl, specialist în construcții angajat de Parchet, a depus la dosar o expertiză în care scrie că "din punctul de vedere al activităților de prevenire și control, cazul Colectiv arată că funcționarul public nu este în slujba cetățeanului".

El atrage atenția că "dezastrul putea fi evitat" și că "legea cerea întregului lanț de comandă ISU să cunoască starea clubului".

Judecătorul Gabriel Gunescu, de la Tribunalul Militar Teritorial București, susține că, din cauze de care șefii ISU nu pot fi străini, "inspectorii deveniseră prestatori de servicii pentru cei controlați", ceea ce afectează actul de prevenire.

"Toate aceste observații sunt adevărate. Nimeni din IGSU nu acceptă că sistemul a permis sponsorizările, prestările de servicii pentru privați și, drept rezultat, închiderea ochilor. Un număr de 60 de oameni nu pot controla niciodată peste 27.000 de obiective din evidență, darămite să le descopere și pe cele care nu au autorizație! Pur și simplu, șefii noștri nu înțeleg că e nevoie să redeseneze tot sistemul! Degeaba noi mergem să stingem focul cînd e târziu. Important e să se prevină", a declarat un pompier de la echipele de intervenție.

"Este incredibil că, după un an, șefii din DSU și IGSU nu au crescut numărul de oameni care inspectează obiectivele! Dacă "Colectiv" era obiectivul cu numărul 20.000 îi venea rândul să fie controlat în anul 2021"
- Sursă din ISU
Episodul următor

Judecătorul aprobase ”supravegherea video și audio” timp de o lună a lui Condrea! De ce nu l-au filat procurorii nici măcar în ziua dinaintea arestării, când a avut loc accidentul?!