ENEN

Pompier demis: ”Șefii de la IGSU să-și asume eșecul cras de prevenire care a dus la Colectiv!”

Articol publicat marţi, 8 decembrie 2015, 07:12

Mai mulți oameni de la ISU acuză sistemul haotic care a făcut posibil rătăcirea faxului pe care apărea ”clubul Colectiv”.

UPDATE: România liberă publică un răspuns al Spitalului Militar din Bruxelles, care susține că toți cei 8 pacienți primiți din România ”păreau să fie colonizați cu o anumită cantitate de bacterii”. Răspunsul Ministerului Sănătății a fost că ”a fi colonizat cu bacterii nu înseamnă a fi infectat” și că ”daca nu puteti sa ajutati, macar sa fim lasati sa ne facem treaba", după cum le-a spus jurnalistilor Dorel Săndesc, secretar de stat în minister

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

"Ne-au transmis să ne liniștim o vreme și apoi ne vor găsi niște locuri călduțe în sistem. Nici să nu mizeze pe asta!”, spune unul dintre cei trei șefi ai ISU București, dați afară de șefii lor după ce s-a aflat că pompierii știau de clubul Colectiv.

Cei trei sînt Mihai Guță, șeful ISU, Orlando Șchiopu, primul său adjunct și șef la Intervenții, și Giani Aldoiu, al doilea adjunct și șef la Prevenire și Control.

În forme diverse, cei trei acuză că au fost sacrificați ca să scape șefii de la IGSU.

Ei susțin că nu vor da în judecată deocamdată pe nimeni, dar nici nu vor rămîne pasivi.

”Și, apropo de faxul primit cu cinci săptămîni înainte, hai s-o lămurim și pe asta”, spune același ofițer, continuînd: ”Neglijența crasă în materie de reguli și legi a celor de la IGSU a dus la faptul că a venit un fax pe care era scris clar clubul Colectiv și nimeni de la ISU n-a conexat informația asta cu faptul că acest club nu era în baza de date”.

Faxul de la eMagic a venit la IGSU pe 23 septembrie 2015, noaptea, la 23:30. A doua zi, el a fost retrimis la ISU București- Ilfov, ”dar IGSU nu i-a dat număr de înregistrare, ceea ce e total împotriva regulilor”.

Cererea de la eMagic unde scria ca pompierii să vină pentru că în 25 și 26 septembrie vor fi 2.000 de oameni pe seară la un festival de muzică derulat la Colectiv și în fabrica Pionierul a ajuns în mapa inspectorului șef de la ISU.

Dar Mihai Guță, titularul postului, ”era plecat la aniversarea a 25 de ani de SMURD la Tîrgu Mureș”, povestește cineva din unitatea ”Dealul Spirii”.

”Așa că hîrtia a fost distribuită mai departe către Orlando Șchiopu, primul adjunct rămas la comandă”, povestește cineva care a văzut, la reconstituire, cum au circulat documentele.

La rîndu-i, Șchiopu a trimis-o în două părți în interiorul ISU, la Centrul Operațional (cei care urmau să meargă la fața locului) și la Inspecția de Prevenire (cei care ar fi trebuit să avizeze concertul).

Ambele direcții ale ISU au trimis cîte un răspuns pentru eMagic, care a fost contrasemnat de Orlando Șchiopu.

Cei de la Centrul Operațional le-au spus: ”Nu venim la concert”, iar cei de la Inspecția de Prevenire ”le-au enumerat o serie de legi a căror respectare e  obligatorie pentru avizare, dar fără să se uite dacă clubul Colectiv, nu concertul!, era autorizat”.

”De aici și amenințările la Șchiopu, căruia șefii de la IGSU i-au pus în vedere să se cumințească pentru că el a semnat răspunsurile”. Sursa redă că Șchiopu le-a replicat celor de la IGSU că nu a greșit cu nimic și că, în ceea ce-l privește, nu va pune batista pe țambal.

”Pentru un om logic din afara sistemului e greu de înțeles cum de, ajuns la ISU, faxul acela nu a stîrnit nici o nedumerire: ei au văzut Colectiv acolo și totuși nimeni nu s-a uitat în calculator că verifice dacă clubul Colectiv în sine are autorizație”  - Şef ISU din provincie

Același șef ISU din provincie spune că regulile interne elaborate de IGSU sînt, într-adevăr, ”în mare suferință”. ”Și noi dacă am fi primit în județ un asemenea fax nu aveam reflexul de a intra pe calculator ca să verificăm”, mărturisește el.

Toți șefii, din București sau din țară, întrebați cum ar explica ei unui simplu cetățean povestea cu faxul au răspuns: ”Aveți dreptate, e de neînțeles”. 

Colegii săi detronați de la București spun același lucru. Ei adaugă și altceva: ”Dacă șefii de la IGSU speră că lucrurile vor rămîne așa, se înșală. Cînd tai costuri, cînd dai oameni afară, cînd nu te interesează ce se petrece cu adevărat în unități și cînd, după o catastrofă precum cea de la Colectiv, tu te bagi la fundul apei ca să treacă vijelia, n-ai cum să scapi aruncînd vina pe alții. Șefii de la IGSU să-și asume eșecul cras de prevenire și neglijența lor la legi și reguli care au dus, în timp, la drama de la Colectiv!”. 

Episodul următor

Kovesi cere redeschiderea dosarului sponsorizărilor primite de pompieri, cel pe care DNA l-a clasat de două ori înainte de incendiul de la Colectiv!