ENEN

Supraviețuitorul de la Colectiv a avut dreptate: conform coordonatelor GPS, două ambulanțe BGS și Sanador au ajuns în zonă, dar au fost refuzate! Ce spune Arafat

Articol publicat joi, 17 decembrie 2015, 06:12

Într-un document din 2009, Arafat susținea că privații vor să folosească exercițiile cu statul ”ca mijloc de reclamă”. ”De aceea nu facem exerciții împreună”, susțin privații.

UPDATE: Poziția lui Raed Arafat pe facebook aici. Nefiind obișnuit cu relatările de presă, ci doar cu laudele și aplauzele pentru el și cu insultele incalificabile (inclusiv rasiste) ale suporterilor proprii pe contul său de facebook la adresa oricui nu-l elogiază, șeful Departamentului de Urgență susține că noi ”pictăm” interesați și mînați de la spate de cine știe ce scopuri. Nu facem nici un comentariu. De altfel, secretarul de stat nu neagă esența, și  anume că cele două ambulanțe BGS și Sanador au fost la Colectiv și au fost refuzate, ci doar inversează ordinea venirii lor.  Așa cum am promis, mîine publicăm o discuție amplă cu Raed Arafat. 

UPDATE: RISE vorbește azi și despre bacteriile secrete, pe care Ministerul Sănătății nu le găsește în spitale. 

UPDATE: Jurnaliștii de la RISE scriu despre felul în care sînt atribuite contractele de igenizare din spitale. A trecut aproape o săptămînă de la termenul în care Ministerul Sănătății a promis că va face public rezultatul inspecției legate de infecțiile din spitale. 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

1 Raed Arafat scria în 2009 că ambulanțele private vor să-și facă publicitate dacă ar lua parte la exerciții comune cu ISU și SMURD. În acest moment, în cazul unui dezastru major, de pildă un cutremur,  privații spun că nu ar putea lucra eficient împreună cu statul pentru că nu au făcut aplicații. Arafat îi contrazice.

Sînt replici după lămurirea cărora am umblat o lună și jumătate.

Pentru că un alt mit #Colectiv merită clarificat.

Prima oară ne-am referit la morții ascunși. Acum, vorbim despre ambulanțele și medicii privați care ar fi fost blocați în seara catastrofei.

Pe 2 noiembrie 2015, în seara ultimei zile de doliu național, Liviu Mihaiu realizează la TVR o ediție specială a emisiunii ”Între bine și rău”.

Se pun tot soiul de întrebări incomode.

Este momentul în care televiziunea publică încearcă să-și răscumpere absența emisiei din noaptea tragediei. Prezent și el în emisiune, Dragoș Pătraru le explică în clar lui Raed Arafat și lui Daniel Dragne, prim adjunctul de la IGSU, că ”românii s-au păcălit de atîtea ori cu autoritățile că e normal să fim sceptici”.

Calmi, Arafat și Dragne, plus ministrul Bănicioiu, care intervine telefonic, descriu ceea ce urmau să devină adevărurile oficiale ale tuturor acelor zile: pompierii nu știau de Colectiv, intervenția a mers impecabil, au fost suficiente ambulanțe, salvările private n-au existat și n-au fost refuzate, România are suficiente resurse medicale și răniții vor fi îngrijiți ca în orice țară din Europa.

La scurt timp după startul emisiunii, în platou are loc următorul dialog:

”Liviu Mihaiu: Am și eu o întrebare. Există acest zvon, nu e verificat, am înțeles că în apropierea locului tragediei este un centru al BGS, care are salvări și chiar oameni. Am înțeles că ei nu au putut să intervină...

Raed Arafat: Deci. Zvonurile astea sînt lansate. La fiecare caz se lansează zvonuri, mai ales cu sectorul privat. Că ce bine ar fi dacă sectorul privat era acolo! Deci haideți să ne înțelegem clar: legislația ne permite să-i chemăm și chiar să-i chemăm obligatoriu să vină și după care să-i decontăm. N-avem nici o problemă. Asta-i legea numărul 95. Nimeni n-a zis privatul să nu intervină!

Liviu Mihaiu: Dar i-ați chemat?

Raed Arafat: Nu.

Cătălin Tolontan: Dar au vrut să vină?

Raed Arafat: Nu.  N-am nici o informație...

Alin Pandaru (supraviețuitor Colectiv): Ba da, au vrut să vină și n-au fost lăsați de poliție să vină!

Raed Arafat: Cine, vă rog, v-a zis?!

Alin Pandaru: Am martori care mi-au zis că ambulanțele private n-au fost lăsate de mașinile de poliție să vină.

Raed Arafat: Cine a zis acest lucru?!

Alin Pandaru: Vecinii care erau acolo.

Raed Arafat: Credeți-mă că eu nu știu de acest lucru și eu nu știu că mașinile de poliție nu au lăsat vreun privat să intervină. Dacă privatul v-a zis că el a vrut să vină și n-a fost lăsat de poliție, va trebui să vină și să spună aici”. 

*sursa video: TVR

N-au venit privații, dar au venit coordonatele GPS.

Astăzi, putem publica date care confirmă că o mașină a BGS a fost în acea noapte, la aproximativ o oră după catastrofă, chiar pe strada care mărginește zona intervenției.

Și n-a fost singura ambulanță privată de la fața locului!

O mașină de la Sanador a reușit chiar să pătrundă dincolo de primul cordon.

Ambele ambulanțe private au fost însă blocate, pînă la urmă, de poliție, care le-a întors și le-a trimis, goale, pe drumul lor.

Datele de pe GPS și mărturiile adunate de către Gazeta Sporturilor confirmă cu exactitate ceea ce a spus, pe 2 noiembrie în studioul televiziunii publice, Alin Pandaru, supraviețuitorul incendiului de la Colectiv.

Să le luăm pe rînd.

”Cei de la BGS nu mai aveau sediul lîngă Colectiv, se mutaseră de puțină vreme undeva spre Vitan. Dar de la baza lor nouă și pînă la Colectiv făceau pe cheiul Dîmboviței, la acea oră, cîteva minute”, povestește cineva care cunoaște faptele din acea seară.

”Am aflat de tragedie din dispeceratul 112, cu care oricum noi sîntem conectați pentru că ISU subcontractează salvărilor private anumite cazuri”, spune o sursă din interiorul BGS.

De ce nu vreți să vă tipărim numele? ”Adevărul e că toți privații din sistemul de urgență se tem de Raed Arafat și e de notorietate că el ne e ostil. Nu vreau să expun firma la care lucrez”, susține omul de la BGS.

Dar nici ei nu rămîn datori.

Privații din sistemul de urgență îi sînt, la rîndu-le, ostili lui Arafat. Și nu numai privații.

În special vechii oameni de la Ambulanța București au un cui împotriva lui Arafat. ”Pentru că Raed a modernizat ambulanța, pentru că nu-i mai lasă să fure materiale medicale”, spune un susținător din sistem al lui Arafat.

Un exemplu-paranteză despre această ostilitate răsucită.

Pe parcursul documentării, au existat declarații dinspre oamenii Ambulanței București care susțin nu doar că la Colectiv au ajuns ambulanțe private, dar și că medicii din ele s-ar fi dat jos, fiind însă respinși chiar în momentele cînd acolo se făceau resuscitări cardiace.

Din documentarea Gazetei, această istorie e genul de mărturie deformată de subiectivism. Medicii de la ambulanțele private care au dorit să intervină nu s-au dat jos din mașini și nu au ajuns în apropierea victimelor. Chiar potrivit surselor din BGS și din Sanador, echipajele au rămas în ambulanțele întoarse de poliție.

O explicație potențială a confuziei: primul medic ajuns la fața locului a fost de la Ambulanța București, doctorul Radu Cotloș, care lucrează și pentru BGS. E posibil ca cineva să-l fi știut de la BGS și să-l fi confundat cu echipajele BGS. Dar în noaptea de 30 octombrie Radu Cotloș era în tură la Ambulanța de stat.

Revenim la momentul tragediei.

”Cînd am aflat de incendiu, am păstrat cinci mașini  libere și le-am comunicat celor de la ISU, prin 112, că sîntem gata să intervenim”, povestește o sursă din BGS. Și ce v-au răspuns? ”Nimic”.

Una dintre mașini a trecut însă, ceva mai tîrziu, prin zonă. ”A fost o acțiune pe cont propriu, care și-a asumat riscul, pentru că toți știm că Arafat e extrem de dur cînd vine vorba de imixtiunea privaților, iar legea îi  dă tot dreptul să facă asta. Ne putem trezi inclusiv cu licența ridicată. De aceea a stat și puțin acolo, doar trei minute”, explică sursa.

traseu Tabelul coordonatelor GPS ale ambulanței BGS care a încercat să intre în zona clubului Colectiv

-------Descriere traseu--------

E ora 23:43:00.

Coordonatele GPS ale mașinii BGS cu numărul B43 LTX indică sediul BGS. Clădirea din colţul dintre Calea Vitan şi Splaiul Unirii, chiar lîngă podul care duce spre Tîrgul Vitan, spre lacul Văcăreşti.

De-aici e pornit aparatul, iar deplasarea propriu-zisă începe la 23:45:25, după aproape două minute.

Maşina face o mică buclă pe Calea Vitan, apoi se întoarce şi continuă drumul pe lîngă Dîmboviţa. Manevra nu ia mai mult de 50 de secunde. ”Atunci s-au gîndit că mai bine se duc la Colectiv”, explică cineva.

Drumul e liber. Durează 5 minute ca Ambulanţa să ajungă la intersecţia cu Bulevardul Mărăşeşti. În dreapta e pasajul, în stînga, peste pod, e perimetrul din jurul clubului Colectiv, străduţele care duc spre clubul afectat de accident.

Pe rînd, coordonatele arată că maşina înaintează pe bulevard. ”A oprit și aici l-au refuzat prima oară. Chestie de secunde, practic”. O taie repede. E vorba de secunde. Trece de Strada Bucur, apoi de "Cuza Vodă", o altă cale de acces. ”E refuzat din nou: dați-i drumul, nu aveți voie cu ambulanțele private aici, i-au spus polițiștii imediat! Ne-a dat prin stație că pleacă, nu mai are rost să încerce și a treia oară”, spune cineva de la BGS. Totul a durat cam trei minute.

harta Traseul ambulanței cu numărul de înmatriculare B43 LTX reconstituit de pe coordonatele GPS

Ambulanța nu întoarce nici pe "Leon Vodă" ori "Dimitrie Cantemir", iar la 23:52:55, la exact 10 minute după start, a părăsit zona și e deja în faţa Parcului Carol.

Cu puțin timp înainte de mașina BGS, o ambulanță de la Sanador a fost mai norocoasă sau mai îndrăzneață.

”Cei de la Sanador au pătruns în zona unde medicii interveneau pe răniți. La un moment dat, mașina lor se vede și pe imaginile TV, dar nimeni n-a dat importanță atunci”, povestește o altă sursă.

Cei de la ISU au sesizat-o și poliția a întors-o dincolo de cordonul de protecție. ”Chiar în momentul în care ambulanța de la Sanador ieșea, BGS mai făcea o încercare scurtă să intre și a renunțat”.

Ambele mașini erau ”ambulanțe C”. În codificarea medicală de urgență, ambulanțele C sînt cele care au șofer, asistent și medic.

De pildă, din primele trei mașini de la Ambulanța București sosite la fața locului, doar una avea medic, pe Radu Cotloș, celelalte două fiind cu asistente.

În emisiunea de la TVR  de pe 2 noiembrie, Raed Arafat spunea că la momentul invocat de supraviețuitorul de la Colectiv, și care se potrivește cu datele GSP, ”aveam ambulanțe SMURD suficiente, am întrebat pe cineva și mi-a spus că avem cinci ambulanțe goale”. 

Declarația sa este imposibil de pus în context pentru că, deși au promis încă de pe 2 noiembrie, cei de la ISU nu au făcut publică nici acum lista detaliată a sosirilor la locul accidentului.

După cum nu au fost făcute publice două rapoarte importante despre Colectiv:

  1. Raportul cerut de Dacian Cioloș lui Raed Arafat despre situația și intervenția de la ISU.
  2. Raportul promis de Ministerul Sănătății după ce a prelevat probele pentru infecțiile spitalicești din cele 11 unități unde au fost tratați răniții de la Colectiv.

Revenind din nou la noaptea tragediei.

După refuz, firmele private au confirmat că mașinile lor, inclusiv cele două care ajunseseră în zona Colectiv, au rămas la dispoziția ISU pentru celelalte urgențe din oraș, ”unde colaborarea a funcționat normal”. ”Nici nu a fost o noapte prea încărcată, exceptînd situația de la club”.

”Interesant e că, probabil din solidaritate și reținere, în noaptea de 30 spre 31 octombrie, au fost sensibil mai puține apeluri la 112 de la bucureșteni față de o noapte normală”
- sursă de la Ambulanța București

Încercările privaților de a participa la sistemul național de urgențe sînt mai vechi.

Și eșecurile sînt tradiționale.

Remarca pe care și Dragne, și Arafat au făcut-o în emisiunea din 2 noiembrie că e dificilă comunicarea cu serviciile private este recunoscută și de partea cealaltă. ”Așa e, în acest moment dacă, Doamne Ferește!, intervine vreun cutremur sau vreo catastrofă majoră, cooperarea va fi dificilă”, spun cei de la privat.

Dar ei susțin că asta e din cauză că au fost excluși de la orice exerciții comune. ”Din decizia lui Arafat!”, spun ei.

”Raed Arafat este obsedat de imagine și de media. Preocuparea lui excesivă pentru imaginea proprie și pentru cea SMURD l-a adus în faza de a considera că toată lumea aleargă după imagine”, spun cei de la privat. Ei dau exemplul unui document din noiembrie 2009, în încheierea căruia Raed Arafat scrie:

”E nevoie de proceduri care să aibă și rolul de a preveni folosirea exercițiilor efectuate de către instituțiile statului ca mijloc de reclamă pentru serviciile private comerciale, luînd în considerare mediatizarea pe plan național și local a acestor evenimente”
- Raed Arafat, în Punct de Vedere al Comisie de Urgență, Iași, 7 noiembrie 2009

Potrivit celor din serviciile private, consecința a fost că au fost excluși de la orice exerciții de urgență alături de SMURD și ISU ”ca să nu cumva să ne facem reclamă”.  ”Vi se pare o judecată în interesul publicului?”, spun ei.

În acest moment, legea 95 din 2006, invocată de Raed Arafat în același Punct de Vedere spune că ”Urgența este apanajul statului, iar în cazul urgențelor majore rolul serviciilor private este doar acela de transport medical asistat al victimelor”. Ceea ce, la Colectiv, nu s-a întîmplat.

Pentru că aceeași lege spune că ”acest lucru este făcut numai la cererea expresă și în coordonarea șefului ISU”. Care nu a cerut asistența privaților.

În seara de la Colectiv, deși a fost anunțat public de Raed Arafat și de Gabriel Oprea, Planul Roșu a fost cerut inițial de șeful ISU și declarat de prefectul Capitalei (conform Ordinului MAI din septembrie 2010).

Tot inspectorul șef este cel care, potrivit reglementărilor, ”3. Poate solicita pe o durată limitată şi echipajele serviciilor private de ambulanţă, dacă situaţia o impune”

Cei de la ISU au considerat că situația nu o impune.

Conform documentului care explică viziunea lui Arafat, unica ”situație care prevede mobilizarea serviciilor private de ambulanță este cea în care serviciile publice sînt depășite”. Ceea ce statul nu a considerat că s-a întîmplat la Colectiv.

Doar că privații susțin că și dacă statul va considera la un moment dat că e depășit, și va apela la ei, va fi prea tîrziu de vreme ce orice pregătire comună a fost interzisă.

Am reușit să luăm legătura cu Raed Arafat cu puțin timp înainte de închiderea ediției. ”Nu am date despre cele două ambulanțe la care vă referiți. Și să știți că se fac exerciții cu privații”, a spus șeful Departamentului de Urgență. ”Ar trebui să-l caut pe polițist. Dar să știți că, probabil, au fost inițiative personale, pentru că ambulanțele private erau alocate la urgențele 112 din oraș, care au rămas prin dislocarea către Colectiv a mașinilor SMURD și ale Ambulanței”, a spus el.

”Cine a dispecerizat în acea noapte din partea ISU a făcut-o foarte bine, potrivit Planului Roșu”, a conchis medicul.

Mîine vom publica o discuție amplă cu Raed Arafat.

El vorbește despre  presiunile la care este supus.

Au fost și sînt și acum presiuni pentru destructurarea sistemului public de urgență. În toată Europa sînt presiuni. Oamenii trebuie să știe însă că, dacă faci pasul, foarte greu revii apoi la un sistem bazat pe responsabilitate și nu pe profit!”, spune Arafat.

BGS și Sanador au refuzat să comenteze oficial situația din noaptea de la Colectiv.

Episodul următor

#Colectiv - Raed Arafat îi răspunde lui Dacian Cioloș: ”Și la atentatele din Bruxelles resuscitările s-au făcut pe caldarâm!”. I-a trimis premierului și poze din Belgia