ENEN

Întîlnire Secureanu - Armeanu, omul lui Firea, înainte de investigație. Directorul PSD din Primărie: ”Nu i-am cerut nimic!”

Articol publicat miercuri, 14 decembrie 2016, 06:12

Cifre oficiale: "Malaxa" a plătit 52 de milioane de euro în 2009-2016! Gabi Firea l-a adus director în Primărie pe doctorul Armeanu, membru PSD, șef abuziv la Spitalul Ilfov și coleg cu Secureanu de absențe cu anii la ”Titu Maiorescu”!

UPDATE: GABRIELA FIREA SE GÎNDEȘTE SĂ NE DEA ÎN JUDECATĂ. Reacția Primarului General: ”In legatura cu articolul din gsp.ro, declar urmatoarele: Sunt dezamagita ca cetatean si fost jurnalist, de modul in care poti aduce prejudicii de imagine unei persoane, fara sa o acuzi de nimic concret - pentru ca nici nu imi este imputabil nimic -, dar totusi sa ii amesteci numele in tot felul de presupuse scheme ilegale sau la limita legii. Nu am nici cea mai vaga legatura cu acestea, dar am un mare pacat: am o pozitie de mare responsabilitate si vizibilitate, prin votul bucurestenilor, iar numele meu este oricum notoriu, motive suficiente pentru a creste tirajul unui ziar sau numarul de accesari pe online, prin simpla invocare a numelui meu, chiar daca acest lucru se face fara probe si la a saptea relatare. Daca aceasta campanie de vadita incercare de defaimare a mea nu va inceta, imi rezerv dreptul de a ma apara in justitie. Gabriela Firea, Primar General al Capitalei"

RĂSPUNSUL ZIARULUI: Investigația va continua și vom publica toate numele și faptele relevante, vorba unui ziar mult mai cunoscut, ”fără teamă și fără favoruri”.

"Sunt cel mai bun fotograf dintre manageri şi cel mai bun manager dintre fotografi!" 
- Eduard Armeanu, managerul Spitalului Ilfov, revista VIP iunie 2016

Eduard Armeanu, managerul Spitalului Județean Ilfov. Sursa foto: ziuaveche.ro

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Scandalul meu se va întoarce împotriva Gabrielei Firea”, spune Florin Secureanu amicilor săi.

Este luni, 28 noiembrie 2016, cînd primul articol vede lumina tiparului.

Din acest moment, managerul de la "Malaxa" își anunță fiecare apropiat cu care ia legătura: ”Am o înregistrare clară a întîlnirii cu Eduard Armeanu, care a spus că a venit în numele primarului Firea. , așa mi-a zis Armeanu”.

De-a lungul timpului, șeful de spital rostește numele mai multor politicieni, din diverse partide, dar acum insistă pe cel al Gabrielei Firea.

Poate fi încă o laudă a unui megaloman. Că dă, că are, că știe.

Oamenii care îl cunosc insistă însă: ”Are înregistrări!”.

”Secureanu a anticipat că PSD va cîștiga alegerile și caută sprijin, amenințînd că altfel va face dezvăluiri despre ce i-a cerut Armeanu”, explică unul dintre cunoscuții celui care acum este în arest pe 29 de zile și se pregătește să facă apel.

Cine este Eduard Armeanu?

”Discuția cu fraierul de director Armeanu de la Primărie este limpede! Am înregistrarea în care se aude și se înțelege clar, fără ocolișuri, ce mi-a cerut Armeanu în numele Gabrielei Firea”
- Florin Secureanu către un amic

Studenții de la ”Titu Maiorescu”: ”Secureanu și Armeanu nu vin deloc la ore!”

În 12 martie 2015, 11 studenți și cadre didactice de la ”Titu Maiorescu” fac o plîngere către decanat.

Ei reclamă că nu i-au văzut la curs pe profesorul lor Florin Secureanu și pe alți doi profesori.

Unul dintre dascălii inexistenți ai viitorilor medici și asistenți este chiar Eduard Armeanu!

Armeanu și Secureanu predau pe hîrtie la cea mai mare facultate privată de medicină din România.

Secureanu ajunge conferențiar în mai 2012.

În ”Lista de lucrări a candidatului Secureanu Florin-Adrian”, primele cărți scrise de el și care-l recomandă drept conferențiar în medicină sînt, în această ordine:

Lista se încheie cu

”Dermatoglife” este termenul medical pentru mult mai cunoscutele amprente.

Ce profeție!

Cunoaște-i pe cei care l-au făcut conferențiar pe Secureanu!

Comisia care-i acordă titlul academic de conferențiar lui Florin Secureanu merită și ea numită, ca să rămînă.

Preşedinte: prof. univ. dr. Dan Ungureanu - Universitatea Titu Maiorescu.

Membri: prof. univ. dr. Mihai Isvoranu - UMF Carol Davila, prof. univ. dr. Tatiana Vassu - Universitatea Bucureşti, prof. univ. dr. Ileana Stoica Universitatea Bucureşti, conf. univ. dr. Vasilică Cristescu - Universitatea Titu Maiorescu.

Unul dintre membrii comisiei, prof. dr. Mihai Isvoranu, scrisese împreună cu Florin Secureanu lucrarea ”Dermatoglifele – expresia caracterului”.

Vorba unei surse care s-a aplecat asupra poveștii: ”O devenire academică în medicină bazată pe reîncarnare și pe ezoterism!”.

Odată devenit conferențiar cu această operă în spate, Secureanu nu se duce la cursuri cu anii.

Iar partenerul său de absențe este Eduard Armeanu, manager la Spitalul Ilfov.

Robi Urs: ”Au fost probleme, dar s-au rezolvat”

Robi Urs confirmă că ”au fost probleme cu absențele nu doar la Secureanu, ci și la Armeanu, într-adevăr, dar s-au rezolvat”.

”Iar acum, domnul asistent universitar Armeanu și-a luat concediu fără plată de la Universitate pentru că a ajuns director la ASSMB”, susține șeful Universității.

Adus de Gabriela Firea și ștampilat de un coleg de partid

În primăvara lui 2016, Armeanu este recrutat de către Gabriela Firea în noua sa echipă.

Potrivit Primăriei Capitalei, Eduard Armeanu a fost numit în funcție pe 12 iulie 2016, printr-o ”detașare” care poate dura cel mult 6 luni. De regulă însă, interimarii devin titulari prin concurs.

Numirea a fost semnată în dreptul ștampilei de Gabriel Bodnariu, directorul Administrației Spitalelor din Primărie.

Bodnariu este vice PSD Ilfov și fost consilier medical al lui Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

Poziția lui Armeanu, coleg cu Bodnariu în conducerea filialei PSD Ilfov, este aceea de director-Direcția Administrativă.

Spitalele primăriei sînt finanțate tot din taxa de sănătate!

De cînd se știe, Primăria este, pentru Florin Secureanu, Cornul Abundenței .

Banii vin dinspre Casa de Sănătate, dar sînt controlați lejer de Primărie, care-i plusează și ea bugetul.

Iar asta-i situația tuturor spitalelor din subordinea municipalității! Și e valabil și în țară, la spitalele Consiliilor Județene.

Chiar dacă spitalul se găsește în curtea autorității locale, instituția primește cam 70% din buget de la Casa de Asigurări de Sănătate, adică direct din taxa pe sănătate.

Iar municipalitatea îi oferă, în general, bani de investiții, tot dinspre contribuabili, dar prin bugetul Bucureștiului în cazul ”Malaxa”.

Început bănos în 2009

În 2009, Sorin Oprescu i-a oferit managerului Florin Secureanu 6 de milioane de lei pentru ”Reparații capitale, recompartimentări, consolidări, dotări şi extindere".

Și a adăugat în anii următori.

24 de milioane de lei au fost investițiile de la Primărie pentru "Malaxa" în 2009

Ce s-a întîmplat cu acești bani ziarul a descris într-un episod anterior.

228 de milioane de lei din 2009 și pînă azi

Numai în ultimii 8 ani, de cînd este în subordinea Primăriei, "Malaxa" a cheltuit 228 de milioane de lei, potrivit datelor pe care Primăria le-a pus, prompt, la dispoziția Gazetei Sporturilor.

Suma nu include cheltuielile angajate în 2016 și neachitate încă.

228 de milioane de lei sînt plăți efectuate din 2009, an în care a trecut în subordinea Primăriei, și pînă în prezent.

34%

din bugetul Spitalului Malaxa în 2016 reprezintă cheltuielile salariale

52

de mil. de euro sînt plățile pe care le-a făcut spitalul din 2009 și pînă azi

Secureanu era director încă din 2007, deci a mai avut ceva bani pe mînă. Estimarea de 60 de milioane de euro pare aproape de adevăr.

La un buget de 39,2 de milioane de lei în 2016, cheltuielile salariale ale celor aproximativ 350 de oameni din ”Malaxa” reprezintă 13,5 milioane de lei, dintre care 70% sînt salariile de bază și 30%, sporuri.

Cifrele comunicate de Primăria Capitalei la cererea ziarului. Lipsesc primii doi ani din mandatul Secureanu, cînd spitalul era la Ministerul Sănătății

Firea: ”Eu am alocat către Malaxa doar puțin peste 100.000 de euro”

Primăria susține că, din toți acești bani, ”în mandatul Gabrielei Firea s-au alocat doar 530.000 lei, adică puțin peste 100.000 de euro”.

Și cei 1,3 milioane de euro pentru Malaxa pe care însăși Gabriela Firea i-a anunțat în octombrie, la întîlnirea cu managerii, la care a fost și Florin Secureanu?

Răspunsul Primăriei: ”Acei bani fuseseră alocați în februarie 2016, prin H.C.G.M.B. nr.32/29.02.2016, cînd primar interimar era Răzvan Sava”.

Manager de spital și administrator de firmă medicală

Acum, peste banii celor 19 spitale ”ale Primăriei” stă cuplul Gabriel Bodnariu – Eduard Armeanu.

În iulie 2013, Agentia Națională de Integritate constată starea de incompatibilitate in care s-a aflat medicul Eduard Armeanu.

Între 2009 și 2012, el deține simultan funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Ilfov și cea de administrator al societății comerciale Medfar Team SRL.

Eduard Armeanu își angajează șase avocați pentru a da în judecată ANI.

Primul pe listă este Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.

Armeanu pierde.

Medicii l-au reclamat la Ponta

În 2012 un grup de 8 medici depune la cancelaria prim-ministrului Victor Ponta o scrisoare prin care îi semnalează acte de corupție ale managerului Eduard Armeanu.

Ei susțin că au dovezi pentru cheltuieli inutile la sume exorbitante și abuzuri ale șefului spitalului.

Dacă vi se pare că citiți despre Secureanu, nu, e despre Armeanu!

”Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov, aflat din anul 2010 sub directa jurisdicţie a Consiliului Judeţean Ilfov, este condus începând cu anul 2009 de dl dr. Eduard Armeanu, medic de familie, fără experienţă clinică, fără activitate prealabilă în vreun alt spital, dar cu „experienţa” nereușită a unor scurte funcţii „politice” anterioare, ocupate în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Ministerului Sănătăţii, de unde a fost înlăturat de fiecare dată pe motive de incompetenţă”.

Cazul pacientei arse

În 2013 , numele lui Eduard Armeanu, managerul Spitalului Judeţean Ilfov, este legat de cazul pacientei care a suferit arsuri de gradele 1 și 2 în timpul unei operații suferite la Spitalul Județean Ilfov.

Alcoolul iodat folosit pentru dezinfectarea plăgii s-a scurs sub trupul ei și s-a aprins cînd a fost pornit bisturiul electric.

Cazul Armeanu la ”România, te iubesc!”

În 2014, jurnalista ProTV Paula Herlo dedică două episoade ”România, te iubesc!” neregulilor petrecute la Spitalul Ilfov sub mandatul lui Eduard Armeanu.

Un angajat oferă documente prin care arată cum au crescut achizițiile la anumite materiale, unele dintre ele inutile spitalului cum ar fi sistemul de amprentare digitală.

Nu e povestea lui Florin Secureanu, e cea a lui Eduard Armeanu!

De 24 de ori

au crescut prețurile de achiziții la unele materiale sanitare la Spitalul Ilfov, conform unei surse ProTV

Ca și în cazul lui Florin Secureanu, în ciuda contestării propriilor oameni, Eduard Armeanu își găsește refugiu în lumea mondenă și-n presă.

”Am auzit că Secureanu se lăuda că mi-a dat ceva. Mă îndoiesc. Este imposibil!”

-Bună, ziua, domnule Armeanu. Ca director la Administrația Spitalelor ați discutat față în față cu Florin Secureanu?

-O singur dată, cred.

-Vă amintiți unde?

-Cred că la Primărie.

-Doar acolo?

-Parcă am ieșit cu Secureanu și pe stradă apoi.

-În ce a constat dialogul?

-Secureanu venise să aducă niște hîrtii în Primărie. Discutaserăm la telefon și a venit apoi în persoană.

-Ce anume ați discutat?

-Nu mai rețin.

-Ați fost numit la jumătatea lui iulie în Primărie. Au trecut doar cîteva luni, nu cîțiva ani. Nu vă mai amintiți?

-Niște chestii legate de buget, finanțare, bilanțuri. Lucruri normale.

-A fost vreun moment pe parcursul discuției cînd dumneavoastră să fi invocat numele Gabrielei Firea?

-Nu cred.

-Dar există vreun motiv pentru care Secureanu să fi considerat această discuție și ca ea să sune ca o presiune a dumneavoastră asupra lui, cu scopul de a primi ceva pentru cine v-a trimis acolo?

-Mă îndoiesc.

-Vă îndoiți sau sînteți sigur? Dacă a înregistrat-o Secureanu, asta e treaba lui. Dar e posibil să sune ca o presiune a dumneavoastră? Asta-i întrebarea?

-Este imposibil! Nu cred că această înregistrare există! Am mai auzit chestia asta.

-?

-Da, am auzit că Secureanu a zis undeva, la o masă, că nu le mai poate da ălora bani că mi-a dat mie pentru campanie. Nu e adevărat!

-Cum ați cunoscut-o pe Gabriela Firea?

-Eu sînt membru PSD. Sîntem colegi de partid. Și am fost manager la Spitalul Județean Ilfov. Apoi am venit aici, în primărie.

-Pe Florin Pandele îl cunoașteți?

-Mai puțin. Pe doamna Firea, da, de la întrunirile politice ale partidului.

-În ce organizație sînteți membru?

-În Dolj, cred. Sau parcă m-au mutat în Ilfov acum. Nu știu exact. Încă o dată: nu cred că această înregistrare există! Sau, dacă există, este trucată!

Primarul general: ”Categoric, nu!”

Gazeta l-a întrebat ieri pe primarul general Gabriela Firea dacă i-a delegat directorului Eduard Armeanu sarcina de a discuta cu şefii spitalelor din subordinea Primariei pe orice temă.

Sau, specific, dacă Gabriela Firea l-a delegat pe Armeanu să discute cu Secureanu, cînd era manager la Spitalul Malaxa.

Raspunsul: ”Categoric, nu!”.

Celelalte alegeri

Aceasta nu este o poveste doar despre Secureanu și Armeanu.

Și nici nu e o poveste împotriva lor.

Pentru că, indiferent cît de protejați au fost sau încă mai sînt, există oameni și instituții care, de-a lungul lungii lor domnii, s-au ridicat împotrivă.

Prea puțini?

Au fost puțini, dar în spatele lor au fost mulți. Iar mîine vor fi și mai mulți. 

Iar acesta este un motiv să-i amintim, nu să-i ignorăm.

Seria e mai degrabă despre angajații de la ANI și despre cei 8 medici din Ilfov care și-au pus cariera în cumpănă semnalîndu-i premierului Victor Ponta că politicul a luat-o razna susținîndu-l necondiționat pe Eduard Armeanu.

E despre oamenii care au vorbit la ”Malaxa”, despre cel care a dat documentele la ProTV, despre cei care le-au dat Gazetei pentru ca oamenii să le vadă și puterea lui Secureanu să dispară literalmente peste noapte, despre toți ciudații care, în locul cinismului bine exersat, au crezut în ceea ce cineva numea ”rezervorul binelui” din fiecare dintre noi.

S-au încheiat alegerile?

Foarte bine! Celelalte alegeri, de zi cu zi, au rămas de făcut.

Save

Episodul următor

Firea l-a pus pe Armeanu, un manager PSD căruia justiția i-a interzis să conducă un singur spital, să coordoneze 19 spitale din București, cu buget anual de 1 miliard de lei!